NA UJGURSKOM ZAPADU

U etničkim nemirima u Kini 156 mrtvih

06.07.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Etnički nemiri u nedjelju u Urumqiju, regionalnom središtu većinom muslimanskog Xinjianga, na sjeverozapadu Kine, smrtno je stradalo 156 osoba a stotine osoba je uhićeno, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade a objavila agencija Xinhua.

Podaci o nasilju nisu povezani s tri poginule osobe, podrijetlom Kineza, o kojima je službena agencija prvo izvijestila tijekom noći. Osim toga, podaci govore o 828 ozlijeđenih, naglasio je glasnogovornik.

Ranije je središnja tv postaja CCTV emitirala prizore urbanog nasilja, pokazujući brojne civile kako u krvi leže na tlu. Prizori žrtava izmjenjivali su se s prizorima automobila i autobusa u plamenu ili već izgorjelih.

Nemiri su izbili u nedjelju nakon prosvjeda u Urumqiju zbog načina na koji je vlada intervenirala u sukobu između kineskih i ujgurskih tvorničkih radnika u Shaoguanau na jugu pokrajine u kojima su poginula dvojica Ujgura.

Državni kineski mediji javljaju kako je u ponedjeljak ujutro 'stanje pod kontrolom' u pokrajini Xinjiang.

Mir je zavladao ponovno u Urumqiju u ponedjeljak gdje su brojne četvrti blokirane nakon nemira koje Peking pripisuje ujgurskim disidentima u egzilu, koji su nagnali Ujgure da napadnu Kineze. Vlasti su prekinule promet u velikim dijelovima grada u kojem živi oko 2,3 milijuna stanovnika.

U pokrajiniXinjiang živi otprilike 8,3 milijuna Ujgura, turkofonih muslimana od kojih neki osuđuju političku i vjersku represiju Kine koju ova opravdava borbom protiv terorizma. Zapadna kineska pokrajina Xinjiang smatra se trgovinskom i energetskom poveznicom Kine sa zemljama centralne Azije, a i sama je bogata plinom, mineralima i poljoprivrednim proizvodima.

Blokiranjem pristupa internetu kineske vlasti u ponedjeljak nastoje spriječiti kolanje vijesti nemirima. Neki stanovnici Urumqija obaviješteni su da će pristup internetu biti onemogućen 48 sati. Međutim, čini se da su kineske vlasti nastojale uporabu interneta ograničiti i drugdje, jer se korisnici u Pekingu i u financijskome središtu Šangaju nisu mogli koristiti Twitterom, popularnom društvenom mrežom.

Fanfou.com, kineski takmac Twittera, u ponedjeljak je ostajao nepristupačan kad bi se upisale riječi "Urumqi", "Xinjiang", "Ujgur". Blokiranjem interneta Kina reagira na etničke nemire, a tako je učinila i lani u dijelovima Tibeta te ove godine uoči 20. godišnjice Pekinškog proljeća.