TERORIZAM

U eksploziji u Oslu nema stradalih Hrvata

22.07.2011 u 22:03

Bionic
Reading

Hrvata nema među stradalima u eksploziji u Oslu, rekao je za Hinu u petak navečer hrvatski veleposlanik u Norveškoj.

'Nemamo nikakvih indicija da je bilo stradalih', rekao je veleposlanik Mario Horvatić

Po njegovim riječima, u veleposlanstvu su u petak bili neki hrvatski državljani koji su išli u šetnju središtem grada, 'ali s njima smo kontaktirali i oni su dobro. Bili su udaljeni od mjesta eksplozije. Javili su se kući, sve je u redu', rekao je Horvatić.

Hrvatskome se veleposlanstvu nitko nije obratio za pomoć, rekao je veleposlanik.

Po njegovim riječima, u Oslu je zavladao 'osjećaj straha i nesigurnosti, jer Norveška nije država u kojoj je tako što često ili uobičajeno'.

Policija je blokirala širi centar grada i pozvala ljude da ne odlaze na to područje i tamo se ne okupljaju.

U eksploziji snažne bombe nedaleko od zgrade u kojoj je sjedište norveške vlade u petak je u Oslu poginulo dvoje ljudi, javio je Reuters pozivajući se na norvešku agenciju NTB koja kao izvor spominje policiju.

I norveške televizijske postaje, kako prenosi AFP, govore o dvoje mrtvih i više ranjenih, iako zasad nema službene potvrde tih podataka.

Bomba je eksplodirala sredinom poslijepodneva usred četvrti s brojnim vladinim zgradama, a u eksploziji je oštećen i ured premijera Jensa Stoltenberga koji u tom trenutku nije bio u zgradi.

Predstavnik sveučilišne bolnice u Oslu rekao je da može potvrditi prijam sedmero ljudi, ali da ne zna koliko su ozbiljno ranjeni.

NRK je javio da je bomba eksplodirala blizu ministarstva financija, u neposrednoj blizini sjedišta norveške vlade i redakcije najvećeg norveškog tabloida VG. U zgradi ministarstva nafte, koje se također nalazi tamo, izbio je požar.

Prema fotografijama na portalu NRK-a ulica je puna stakla, pročelje zgrade VG-a je uništeno, a vojska je opkolila četvrt.

Norveška je članica NATO-a i u prošlosti joj je nekoliko puta prijetila al-Kaida zbog sudjelovanja u misiji u Afganistanu, a političko nasilje u toj je zemlji praktički nepoznat pojam.