NESREĆA NA BALTIKU

U eksploziji na trajektu ozlijeđena 21 osoba

09.10.2010 u 19:05

Bionic
Reading

Dvadeset i jedna osoba ozlijeđena je nakon eksplozije i požara na litavskom trajektu koji preko Baltika povezuje Njemačku i Litvu, izvijestila je lučka kapetanija u njemačkom gradu Cuxhavenu u subotu.

Trajekt "Lisco Gloria" koji plovi pod litavskom zastavom, prevozio je 204 putnika i brojna vozila iz Kiela prema litavskoj luci Klaipedi. Nedugo nakon isplovljenja iz Kiela, oko ponoći, na brodu je odjeknula eksplozija, iz za sada neutvrđenih razloga, a zatim je izbio požar.

"Istraga je u tijeku, no prema prvim saznanjima, čini se da su uzrok eksplozije tehnički problemi na jednome kamionu", rekao je za France presse glasnogovornik policije Stefan Jung.

Svi putnici, među kojima je bilo Nijemaca, Rusa, Danaca, Litavaca, Latvijaca i Argentinaca, kao i članovi posade, spašeni su i prebačeni u Kiel. Njih je preuzeo trajket "MV Deutschland" koji se nalazio u blizini.

"Dvadeset i jedna osoba prevezena je u bolnicu, no riječ je o lakšim ozljedama, uglavnom zbog udisanja dima", rekao je Jung, dodavši kako požar u subotu poslijepodne još nije ugašen.

Brod je usidren u danskim vodama i stručnjaci nastoje spriječiti njegovo potonuće. "Lisco Gloria" je trajekt napravljen 2002. godine, tri puta tjedno povezuje Kiel i Klaipedu. Može primiti više od 300 putnika i maksimalna mu je brzina 22 čvora.