NAKON RUŠENJA MUBARAKA

U Egiptu trijumf islamista u prvom krugu izbora

04.12.2011 u 16:21

Bionic
Reading

Islamisti su u Egiptu i službeno proglasili pobjedu nakon prvoga kruga parlamentarnih izbora, prvih nakon svrgavanja s vlasti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, sa 65 posto osvojenih glasova koji im donose većinu u budućem parlamentu u odnosu na liberale

Muslimansko bratstvo službeno je osvojilo 36,62 posto biračkih glasova, salafisti (muslimanski fundamentalisti), od kojih se Bratstvo želi distancirati, 24,36 posto, a umjerena stranka Vasat 4,27 posto glasova.

Egipatski blok, glavna liberalna koalicija, osvojila je 13,35 posto glasova. Liberali, podijeljeni u šest lista, osvojili su 29,39 posto glasova i veliki su gubitnici prvoga kruga izbora, kojima se odazvao velik broj stanovnika - 62 posto.

'Pozdravljamo izbor egipatskog naroda', rekao je glasnogovornik Stranke slobode i pravde, političkog ogranka Muslimanskog bratstva, Ahmed Sobea.

'Za dobrobit Egipćana potrebno je da sve stranke zajedno surađuju kako bi se izašlo iz krize', rekao je za France presse, aludirajući na prijelazno razdoblje obilježeno nasiljem i političkim nesuglasicama.

Ovo su prvi izbori u zemlji od svrgavanja Hosnija Mubaraka s vlasti, početkom godine. Egipćani će 498 zastupnika zastupničkoga doma Narodne skupštine izabrati u nekoliko izbornih krugova, koji se u pojedinim pokrajinama održavaju u različitim terminima. Izbori su počeli 29. studenoga u Kairu i drugome najvećem gradu Aleksandriji. Drugi krug tih izbora je u ponedjaljak. Suez i Ausan izaći će na birališta 14. prosinca, a 3. siječnja Sinaj i područje delte Nila. Konačni izborni rezultati očekuju se 13. siječnja.