PLENKOVIĆEV KAMEN TEMELJAC

U Dugopolju će se proizvoditi 'dalmatinski' sirupi, kreme i masti

17.02.2017 u 16:25

  • +11

Premijer Andrej Plenković u Dugopolju položio kamen temeljac za izgradnju novog Galenskog laboratorija

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Dugopolju kod Splita položio je kamen temeljac za izgradnju novog Galenskog laboratorija, tvornice vrijedne 70 milijuna kuna u vlasništvu Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije. Na ovom mjestu nadogradit će se 200 različitih galenskih proizvoda koje ova ustanova već proizvodi, a u planu su i preparati poput sirupa, kapi, masti i krema s okusima dalmatinskog začinskog bilja i ljekovitih trava

Kratka svečanost u Dugopolju protekla je u revijalom i predizbornom tonu: premijer je s pozornice javno pohvalio HDZ-ovog župana i bivšeg načelnika ove općine Zlatka Ževrnju, jer je 'pokazao kako se može iskoristiti blizina Splita i autoceste, odnosno otvorio novu fazu razvoja Splitsko-dalmatinske županije, odnosno postao uzor mnogima u Hrvatskoj'.

Prešućen je podatak da su Ževrnjinim odlaskom s mjesta načelnika općine otkriveni novi dugovi, neplaćeni krediti i hipoteke na javnim objektima, dok je proračun Dugopolja spao na desetinu u odnosu na one iz najboljih dana.

Kako bilo, u novom Galenskom laboratoriju zaposlit će se sedamdesetak visokoobrazovanih stručnjaka, a Plenković je u svom govoru posebno pohvalio ideju povezivanja potreba Sveučilišta s jedne i dalmatinskog gospodarstva s druge strane.

Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije javna je ustanova s desetljećima dugom tradicijom u opskrbi lijekovima i medicinskim proizvodima, no nije proračunski korisnik već se financira isključivo na tržištu, usprkos činjenici da drži otvorenima brojne tržišno neisplative ljekarne u Zagori i na otocima.

Zapošljava 240 ljudi, ostvaruje 220 milijuna prihoda i četiri milijuna kuna dobiti godišnje.

'Za dovršetak izgradnje, opremanje ovako sofisticiranog pogona i uvođenje svih potrebnih sustava trebat će dvije godine. Mirise, okuse i ljekovite bilje Dalmacije kroz našu tvrtku-kćer stavit ćemo u prodaju i nastupiti na europskom i svjetskom tržištu', optimističan je ravnatelj Ljekarni, nekadašnji šef Mladeži HDZ-a Ante Mihanović.

Plenković je u Dugopolje doputovao u društvu čak tri ministra: Milana Kujundžića, Lovre Kuščevića i Damira Krstičevića.

Svi redom s gnušanjem su odbili mogućnost da se radi o predizbornoj kampanji.