MIRAN SKUP

U Dubrovniku prosvjed potpore policijskom načelniku optuženom za seksualno uznemiravanje

24.01.2021 u 19:16

Bionic
Reading

Mirni prosvjed podrške načelniku Postaje granične policije Gruda Matku Klariću, koji je optužen za navodno seksualno uznemiravanje i diskriminiranje četiri policijske službenice, održan je u nedjelju pred zgradom Policijske uprave dubrovačko-neretvanske

Mirni prosvjed potpore organizirali su njegova obitelji i prijatelji, a odazvalo se stotinjak osoba, koji su nosili transparente "Osuđen bez porote", "Ministre, otvorite oči", "Danas Matko, sutra mi". Klarićev brat Goran izjavio je na prosvjedu kako nije iznenađen takvim odazivom.

„Ovo je prvi put otkad znam za sebe da jedan policajac dobiva ovoliku podršku javnosti. Kada je riječ o policiji ljudi pišu svakakve komentare i gluposti, a ovdje je narod stao na njegovu stranu, osobito mi u Dubrovniku“, rekao je.

Načelnika PGP Gruda Matka Klarića sumnjiči se da je seksualno uznemiravao i diskriminirao četiri policijske službenice, zbog čega će se u ponedjeljak naći pred disciplinskim sudom MUP-a u Splitu.

Odvjetnik: Medijski linč bez dokaza, Klarić se istaknuo u otkrivanju trgovine narkoticima

Nakon medijske objave na portalu Indeks, o optužbama se putem odvjetnika očitovao i Matko Klarić, koji je sve optužbe negirao, ističući kako je cilj objava bio difamirati ga osobno i profesionalno, te kako je riječ o medijskom linču.

„Riječ je o nikad kažnjavanom i višestruko pohvaljivanom i nagrađivanom djelatniku MUP-a, zaposlenom u strukturama MUP-a više od dvadeset godina, koji je postigao izuzetne rezultate u svom radu, a posebno na sprječavanju odnosno otkrivanju trgovine narkoticima, pa je stoga ovakav medijski linč bez ikakvog dokaza zapravo neshvatljiv“, stoji u očitovanju koje je potpisao odvjetnik Dario Obradović.

  • +32
Prosvjed za policijskog načelnika optuženog za seksualno uznemiravanje kolegica Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Slučaj je u petak komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je rekao da je diskriminacija u policiji neprihvatljiva.

„Stručne službe Ministarstva su odmah po saznanju reagirale i poduzele sve što je u njihovoj nadležnosti. Policijske poslove obavlja 20 posto policijskih službenica, i ne dolazi u obzir da one trpe bilo koju vrstu omalovažavanja po bilo kojoj osnovi, na tome ću inzistirati. Sankcija mora biti ako se dokaže da je kriv", rekao je Božinović.

Grupa podrške Klariću otvorena je na društvenim mrežama, a načelnici Konavala i Župe dubrovačke, Božo Lasić i Silvio Nardelli, istakli su kako se protive medijskom linču, koji sigurno ne pridonosi rješenju pitanja o Klarićevoj krivici.