radikalni desničari

U Dresdenu počelo suđenje pripadnicima 'Grupe Freital'

07.09.2020 u 14:09

Bionic
Reading

U Dresdenu je u ponedjeljak započelo suđenje ekstremno desnoj skupini "Grupa Freital", koja je organizirala napade na političke protivnike i izbjeglice 2015. tijekom izbjegličke krize u Njemačkoj

Optuženima, pri čemu se radi o tri muškarca i jednoj ženi, prema optužnici se pripisuje da su tijekom 2015. u gradiću Freitalu, južno od Dresdena, u saveznoj pokrajini Saskoj, počinili bombaške napade uperene protiv izbjeglica te nekoliko lokalnih političara.

Optuženima se isto tako predbacuje da su napadima i širenjem nacionalsocijalističke propagande pokušali zastrašiti stanovništvo.

Četvero optuženih kojima je danas započeo proces spadaju u tzv. drugi red pripadnika "Grupe Freital". Godine 2018. osmorica pripadnika ove skupine su kao prvooptuženi osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog napada eksplozivnim napravama i formiranja terorističke skupine.

Godine 2015. i 2016. u Njemačku je, u sklopu tzv. izbjegličke krize, pristiglo preko milijun izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka. U nekim dijelovima Njemačke, poput Saske, došlo je do snažnog otpora protiv prihvata izbjeglica.