POBJEDNICI PRIJE GLASOVANJA

U desetak općina samo jedan kandidat na izborima

11.05.2009 u 17:26

Bionic
Reading

Dvojica HDZ-ovaca, Ivan Skelin i Branko Knezović, nemaju konkurenciju, a slično je stanje i na zadarskom području te općini Kamanje, poznatoj po Račanovoj vikendici, gdje građani mogu birati samo SDP

HDZ-ovac Ivan Skelin jedan je od desetak općinskih načelnika u cijeloj Hrvatskoj koji su na njima već pobijedili, otkriva Slobodna Dalmacija.

U Prgometu, općini u Kaštelanskoj zagori s oko 900 stanovnika, on je jedini kandidat za općinskog načelnika. 'Prije pet godina na izborima u Prgometu je bilo pet kandidata za načelnika i pet općinskih lista. U općini se u tri mandata nije ništa napravilo, a tadašnji je načelnik digao ruke i odstupio. Nikad nisam mislio da ću se baviti politikom. Teško je ugoditi ljudima, posebno u našoj Zagori. Danas sam kandidat za načelnika samo ja, a podržavaju me sve oporbene stranke', ispričao je za Slobodnu Ivan Skelin, koji je uvjeren da su za ovakav rasplet najzaslužniji njegovi rezultati.

'Bacio sam se na posao, 15 zaselaka prvi je put u povijesti dobilo vodu, izmijenili smo 80 posto niskonaponske mreže, sve crkve danas zvone na struju, izgradili smo dva nadvožnjaka preko željezničke pruge jer je na prijelazima ginula i stoka, usvojili smo prvi prostorni plan i osnovali radnu zonu. Promijenili smo sliku Prgometa, i zato danas u svojoj općini nemam političkih protivnika', ocijenio je.

U općini Lokvičići u Imotskoj krajini, koja broji nešto više od tisuću stanovnika, njegov stranački kolega Branko Knezović također može otvoriti šampanjac i prije nego birači počnu izlaziti na birališta. Ipak, njegov je put nešto drukčiji. Na posljednjim izborima u Lokvičićima Knezović je kao nezavisni kandidat pobijedio i HDZ i HSP.

'Da, bio sam slobodni strijelac. Danas sam u HDZ-u. Možda je riječ o jakoj personi, ali više vjerujem da su jedino mjerilo u politici rezultati', smatra Knezović, u čijim se Lokvičićima za njegova mandata, kako kaže, investiralo više od 40 milijuna kuna u asfaltiranje lokalnih cesta, obnovu osnovne škole, sanaciju kategoriziranih prometnica i ostalu infrastrukturu.

Među načelnicima bez konkurencije nalaze se i trojica na području Zadarske županije: HDZ-ovci Damir Lončar u Poličniku i Ivana Dević u Lišanima Ostrovičkim te Daniel Katičin, bivši HNS-ovac, koji je na ovim izborima u Tkonu nezavisni kandidat za načelnika.

Na karlovačkom području, u pitoresknoj općini Kamanje, koja je široj javnosti poznata po vikendici bivšeg hrvatskog premijera Ivice Račana, jedini kandidat na izborima je SDP-ovac Damir Mateljan. Zbog krivotvorenja potpisa na kandidacijskoj listi jedini kandidat za gradonačelnika Oroslavja (Krapinsko-zagorska županija) ostao je SDP-ovac Ivan Tuđa, kojeg podržavaju još HNS, ZDS i HSU. Iz igre je ispao HDZ-ovac Milan Babić, kojeg podržavaju i HSS i HSLS. Među 207 nevažećih potpisa bilo je i pet mrtvih osoba.