NEZAVISNI GRADE, DORH OPSTRUIRA

U Dalmaciji se rađa nova komunalna demokracija

24.12.2014 u 09:56

Bionic
Reading

Dok se Hrvatska zabavlja predsjedničkim izborima i procjenjuje tko bi od četvero nesretnika mogao osvojiti Pantovčak, Dalmacija je u nekom drugom fazonu. Ono što se na lokalnim izborima prošlog ljeta moglo naslutiti kao trend, danas je već razmahana praksa: razne nezavisne liste s lakoćom pobjeđuju na izborima, osvajaju gradove, gradiće i općine te razvlašćuju donedavno neprikosnovene političke stranke

Najnoviji poraz pretrpio je HDZ koji je na nedjeljnim izvanrednim izborima nakon punih 23 godine izgubio vlast u Vrgorcu - i to prije svega zahvaljujući Nezavisnoj listi mladih i 27-godišnjem Anti Praniću, koji su odnijeli tijesnu pobjedu. U sljedećem koraku zajedno s ostatkom oporbe oni gotovo sigurno neće podržati proračun koji će predložiti HDZ-ov gradonačelnik Borislav Matković, što znači da će Vrgorčani za koji mjesec ponovno na izbore. Ovaj put odlučit će žele li definitivno novu i svježu vlast.

Vrgorac, međutim, nije usamljeni fenomen: građani su u posljednjih dvije godine posmicali vječne šerife u Metkoviću (Stipe Gabrić Jambo, HSS) te Omišu (Ivan Škaričić, HDZ), a vrijedi zabilježiti i senzacionalan uspjeh 23-godišnjeg Ivana Krželja koji je u malenoj općini Zadvarje osvojio apsolutnu većinu i kao prvi korak sebi prepolovio načelničku plaću.

Nije nebitno ni da je značajan uspjeh u Splitu doživjela nezavisna lista Marijane Puljak koja u Gradskom vijeću neopisivo živcira SDP-ovog gradonačelnika Ivu Baldasara, dok u Zadru s Božidarom Kalmetom isto to radi nekoliko vijećnika Akcije mladih. Pa ni da nezavisne liste vladaju gradu Sinju i općini Primošten. Malo-pomalo, Dalmatinci kao da polako napuštaju sustav stranačke demokracije i vraćaju se svojoj tradicionalnoj, komunalnoj.

...koju, ako ćemo iskreno, državne institucije kao da žele pokopati. Prošlog vikenda, nakon što je omiški HDZ na svoju stranu pridobio jednog bivšeg vijećnika nekakve klinički mrtve stranke i tako uspio srušiti proračun i izazvati nove izbore, na ulicu je izašlo oko tisuću građana. Nisu prosvjedovali zbog rušenja mladog i očito poštenog gradonačelnika Ivana Kovačića, već zbog bolne sporosti Državnog odvjetništva i USKOK-a koji su omogućili da se to uopće dogodi.


U godinu i pol dana, naime, ove institucije nisu uspjele riješiti doslovno ni jednu od najmanje petnaestak kaznenih prijava protiv Škaričića i njegovih suradnika koji su iza sebe ostavili opustošeni proračun, milijunske dugove i hrpetinu u najmanju ruku sumnjivih ugovora, aranžmana i neplaćenih računa. Pa ovaj sada pokušava aktivirati svoju mrežu, desetljećima građenu na raznim povlasticama i uslugama, kako bi se nekako ponovno dočepao vlasti.

DORH je, naravno, reagirao svojim standardnim priopćenjem da se u omiškom slučaju još uvijek 'provode izvidi', što je samo eufemizam za priznanje da nisu napravili ništa. A ni u Metkoviću, koji je po mnogo čemu sličan, nisu imali previše sreće: notorni Jambo i dalje sjedi na sjednicama Gradskog vijeća, samo što je još uvijek u oporbi dok nova vlast vraća njegove milijunske dugove.

'U ovoj državi očito vlada blagostanje. Evo, za pet milijuna kuna povećane su godišnje naknade najvećim političkim strankama, BDP nam toliko strelovito raste da čak pola milijuna ljudi uopće ne treba raditi, a predsjednik države troši 45 milijuna kuna na svojih 150 savjetnika. Stvarno smo bogati. Kada se u Omišu dogodilo čudo, kad se pojavila poštena vlast, onda vama ovi bivši poručuju da ste i vi bogati i da imate viška kuna za nove izbore. Dragi Omišani, budite pametni', pozvao je gradonačelnik Metkovića Božo Petrov na noćnom prosvjedu u Omišu.

On, inače, zajedno sa svojim suradnicima otvoreno i javno agitira za razne nezavisne liste pa je uoči izbora javno podržao i Pranića u Vrgorcu: kaže da su u Hrvatskoj 'konačno zapuhali neki drugi politički vjetrovi'.

Nacionalnih ambicija zasad nemaju, mada je nezavisna dalmatinska osovina očito već stvorena. Ne počiste li DORH i USKOK nered koji su zatekli, pa makar i sa zakašnjenjem, nije isključeno da će se već krajem iduće godine aktivirati...