PROMAŠENI VLADINI ZAKONI

U četvrtak izmjena zakona o nepušenju i oplodnji

07.09.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Vlada bi već ovaj četvrtak, a najkasnije idući, trebala izmijeniti dijelove zakona o zabrani pušenja i o medicinskoj oplodnji, rekao je danas novinarima ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Ministar očekuje da će se u izmjene dijelova zakona ići uredbama kako bi odmah stupili na snagu.

Na pitanje jesu li se s ugostiteljima dogovorili kad je riječ o Zakonu o zabrani pušenja, ministar je na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odgovorio kako slijedi 'filigransko usuglašavanje s ugostiteljima'.

'Mogu reći da smo 99 posto stvari dogovorili, mislim da ćemo sutra imati jedan sastanak s ugostiteljima', rekao je.
Istaknuo je da izmjene tog zakona neće ići na štetu zdravlja nepušača. "To sam rekao u lipnju, ponavljam i sada, ali ćemo pokušati smanjiti utjecaj tog zakona na poslovanje ugostiteljskih objekata', zaključio je Milinović.

I Roda traži ocjenu ustavnosti

Iako je ministar Milinović najavio izmjene Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, Udruga Roda podnijela je tužbu Ustavnom sudu. To je četvrta tužba koja je Ustavnom sudu stigla protiv tog zakona.

Nakon predsjednika države, saborskih zastupnika SDP-a i Ženske mreže, podnijela ju je i Udruga Roda. Procjenjuju da od ukupno 57 članaka zakona, njih čak 13 neprimjereno i nehumano ograničava potpomognutu oplodnju što predstavlja izravno kršenje ustavom zajamčenih ljudskih prava i sloboda.

'Najavljene promjene samo su, koliko je naše saznanje, kozmetičke prirode, a pacijente kojima je zakon namijenjen i nijhove liječnike po pitanju izmjene zakona, predlagatelj ne konzultira, tako da nismo preveliki optimisti', istaknula je Karmen Rivoseki Simić iz te Udruge.