BRATUŠEK NAJAVILA

U četvrtak glasovanje o povjerenju slovenskoj vladi i o proračunu

11.11.2013 u 14:22

Bionic
Reading

Slovenska premijerka Alemka Bratušek najavila je u ponedjeljak, govoreći na početku zasjedanja parlamenta, da će uz prihvaćanje proračuna za iduću godinu, o čemu će se parlament izjašnjavati u četvrtak, vezati i glasovanje o povjerenju svojoj vladi

Vezujući glasovanje o povjerenju uz izglasavanje proračuna, koji predviđa prihode od 9,6 i rashode od 8,6 milijardi eura te proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a, slovenska premijerka nastoji ojačati položaj svoje četverostranačke koalicije, u uvjetima u kojima se u državi nastavljaju produžena gospodarska kriza i recesija, uz očekivani pad BDP-a od oko 2,5 posto u ovoj i oko 0,8 posto u idućoj godini.

Najavljujući glasovanje o povjerenju za četvrtak Bratušek je rekla da Sloveniju i njenu vladu čekaju teške odluke i da je sama svjesna teškoće situacije u kojoj se nalazi zemlja, ali da država u sadašnjem trenutku treba političku stabilnost.

Iako je gospodarstvo u padu, pad BDP-a smanjen je u odnosu na početak godine, kada je BDP u prva tri mjeseca pao za čak 4,5 posto, a njena vlada donijela je niz mjera usmjerenih u smanjivanje nezaposlenosti, razduživanje poduzeća i sanaciju banaka te smanjenje javno-financijskog deficita, istakla je Bratušek, čija je vlada počela djelovati u ožujku ove godine.

Dodala je da je i u medijima, za razliku od početka godine, sve manje špekulacija kako će Slovenija za izlazak iz krize trebati međunarodnu financijsku pomoć te da je u Europskoj uniji među njenim partnerima prisutno uvjerenje da će to biti sposobna učiniti sama.

Istodobno, prema redovitoj mjesečnoj anketi koju u ponedjeljak objavljuje slovensko "Delo", rad slovenske vlade u proteklom mjesecu negativno ocjenjuje 65 posto Slovenaca, dok joj pozitivnu ocjenu daje 33 posto ispitanika. Ocjena koju javnost daje djelovanju vlade premijerke Bratušek treći je uzastopni mjesec u padu, jednako kao i ocjena rada parlamenta. Analitičari unatoč tome očekuju da će slovenskoj vladi lijevog centra biti potvrđeno povjerenje.

Prema prognozama Europske komisije, Slovenija će uz Cipar iduće godine biti jedina članica eurozone u kojoj će se gospodarska aktivnost smanjiti, a skroman rast BDP-a u 2015. godini od 0,7 posto bit će znatno manji od prosjeka u eurozoni, u kojoj će iznositi 1,7 posto.

Europska komisija objavit će krajem ovog tjedna i izvješće o tome koliko se vlada premijerke Bratušek držala obveza iz preporuka koje joj je krajem svibnja, u odgovoru na njen nacionalni program reformi i stabilizacije, dao Bruxelles. Preporuke su se odnosile na sanaciju stanja u vodećim bankama, privatizaciju državne imovine i smanjenje prekomjernog deficita javnog sektora.