STIŽU PROMJENE

U četvrtak +40 i tuče, a vikend ugodniji

12.07.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Do vikenda će u cijeloj Hrvatskoj biti sunčano i vrlo vruće, a najtopliji dan bit će četvrtak kada se očekuje i promjena koja bi nekim krajevima mogla donijeti jako grmljavinsko nevrijeme i tuče, upozoravaju prognostičari

U srijedu će u kontinentalnim dijelovima Hrvatske biti pretežno sunčano i vruće. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 15 do 20° C, a u gorskim predjelima bit će i malo niža. Najviša dnevna uglavnom će biti od 32 do 36° C.

Srijeda će i na Jadranu biti pretežno vedra. Ujutro i navečer puhat će slaba bura, a danju slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 18 do 22° C, a uz obalu i na otocima od 23 do 28° C. Najviše dnevne temperature bit će između 32 i 39° C.

U četvrtak će na kopnu biti pretežno sunčano i vrlo vruće. Od sredine dana bit će sve nestabilnije. Pljusak i grmljavina najprije su mogući u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu zemlje, a poslijepodne i navečer posvuda u kopnenom području. Lokalno su mogući i izraženiji grmljavinski pljuskovi, pa i jače nevrijeme s tučom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, poslijepodne i navečer će okretati na slab do umjeren sjeverac. Jutarnja temperatura bit će od 16 do 21° C, a u gorju malo niža. Najviša dnevna od 32 do 36° C, u istočnim predjelima i do 38° Celzijevih.

Na Jadranu će u četvrtak biti pretežno vedro. Vjetar će biti slab, ujutro burin, a danju maestral. Jutro će biti toplo i vrlo toplo, a danju se očekuju temperature od 32 do 38° C.

U petak i za vikend bit će većinom sunčano, ali uz ugodnije temperature zraka. Samo mjestimice može biti nešto više oblaka uz kratkotrajnu kišu ili lokalni pljusak s grmljavinom.

Ugodniji vikend

U subotu bi se jutarnje temperature u kontinentalnoj Hrvatskoj mogle ponegdje spustiti ispod 15 stupnjeva, a najhladnije će biti u Lici i Groskom kotaru gdje su moguće čak i jednoznamenkaste temperature. U subotu će najviše dnevne temperature biti od 22° do 28° C, a u nedjelju će malo zatopliti pa će najviše temperature biti od 24° C u Gorkom kotaru do 31° C u Slavoniji.

Na Jadranu će se nastaviti vedro vrijeme uz noćni burin i dnevni maestral. Najviše dnevne temperature bit će od 28° C na sjevernom Jadranu do vrućih 33° C u Dalmaciji.

U utorak hladnije za 15 stupnjeva

Krajem nedjelje u unutrašnjosti će zapuhati umjeren jugozapadni vjetar što će biti uvod u novu promjenu vremena u novom tjednu. Naoblačenje će u ponedjeljak prvo zahvatiti Istru i sjeverozapad zemlje te su prema večeri opet mogući grmljavinski pljuskovi, a ponegdje i jače grmljavinsko nevrijeme.

Tijekom utorka taj će frontalni poremećaj zahvatiti i ostatak zemlje pa će i Dalmacija dobiti oborine. Posvuda će osjetno zahladnjeti pa je moguće da najviše dnevne temperature u unutrašnjosti budu oko 20° C. Temperature bi tako ponegdje s ponedjeljka na utorak mogle pasti i za više od 15 stupnjeva. No od srijede će se vrijeme ponovno stabilizirati, rekao je Rade Popadić, potpredsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

- 10. srpnja 1913. u Dolini smrti (SAD) izmjerena je temperatura od 56,7° C.

- 11. srpnja 1926. u Zagrebu je zabilježeno snažno nevrijeme s prolomom oblaka i poplavama.

- 999. i 1000. u Europi su se zaredala dva vrlo sušna ljeta pa su sve europske rijeke presušile.

Jedna narodna meteorološka izreka kaže: 'Ako su u srpnju mokri i hladni dani, budu žitnice i podrumi prazni.' Ako je po tome suditi, nemamo razloga za strah.