primorsko - goranska županija

U centru u Šapjanama inženjerija MORH-a priprema teren

01.06.2020 u 15:10

Bionic
Reading

U Centar za obuku interventnih službi u Šapjanama u ponedjeljak su stigli pripadnici inženjerije MORH-a s teškim građevinskim strojevima kako bi pripremali teren za izgradnju potrebne infrastrukture

U centar u Šapjanama, sjeverozapadno od Rijeke, u blizini hrvatsko-slovenske granice, stigla su tri teška stroja i njihovi rukovatelji, a kad radovi počnu, utvrdit će se je li potreban i dodatni angažman vojske, rekao je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan.

Za ravnanje terena i pripremu za daljnju gradnju prema planu će vojnicima biti potrebno desetak dana, rekao je. General Tuškan je istaknuo da će ovaj centar doprinijeti sposobnosti ne samo vatrogastva nego i sustava domovinskre sigurnosti u cjelini, te da će ga koristiti i vojska.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije (PGŽ) Slavko Gauš rekao je da je ta županija do sada učinila mnogo na razvoju ovog centra te da je vrijeme da on postane dijelom strateških planova na državnoj razini. Izrazio je zadovoljstvo angažmanom MORH-a na ovom poslu, istaknuvši da bi vatrogascima PGŽ-a bilo mnogo zahtjevnije da su sami organizirali te radove.

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković ocijenio je da je vatrogasna zajednica PGŽ do sad pokazala mnogo sposobnosti u uređenju ovog centra i osposobljavanju vatrogasaca i drugih pripadnika interventnih službi. Tu su dolazili i vatrogasci iz drugih zemalja na obuku, a priređivane su i međunarodne vježbe, rekao je. Naveo je da suradnja s MORH-om traje već dulje vrijeme.

Izvijestio je da će Vlada RH uskoro donijeti odluku o osnivanju Državne vatrogasne škole s odjelima u Rijeci, Splitu, Osijeku i Zagrebu te najavio donošenje strategije razvoja vatrogastva u kojoj će se posvetiti pažnja izgradnji i dogradnji objekata.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da bi centar u Šapjanama trebao postati državni. „Do sad je u njega PGŽ uložila tri milijuna kuna. Želimo da se razvoj centra financira ili iz državnog proračuna ili da uđe u iduću perspektivu europskih fondova“, rekao je, ističući da je ukupna procijenjena vrijednost ulaganja oko 70 milijuna kuna. To obuhvaća, između ostalog, izgradnju tunela i bazena te željezničkog kolosijeka za vježbe intervencija.

Podršku razvoju centra i zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom iskazali su i zapovjednici vatrogasnih zajednica Istarske i Ličko-senjske županije Dino Kozlevac i Hrvoje Ostović.

U centru se trenutno obavljaju radovi energetske obnove glavne zgrade za potrebe operativnog zapovjednog centra.