U DIMU 25 MILIJUNA KUNA

U cementari spaljeno 600 kilograma droge

26.05.2010 u 13:24

Bionic
Reading

U tvornici Našicecement d.d. danas je spaljeno 600 kilograma raznih vrsta zaplijenjene droge koja na crnom tržištu vrijedi 25 milijuna kuna

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Đurđa Adlešič, koja je u peć ubacila prve količine droge, istaknula je da je riječ o petom spaljivanju zaplijenjene droge unazad nekoliko godina.

Samo u protekle dvije godine spaljeno je pet tona droge zaplijenjene diljem Hrvatske, među ostalim i u sklopu međunarodnih akcija.

Posebice je istaknula da je zabrinjavajuće to što sve mlađa populacija - već od 16 godina - počinje uzimati droge te što od vremena početka uzimanja opojnih sredstava do traženja pomoći prođe četiri godine.

Prošle godine od posljedica uzimanja droge umrlo je 86 osoba, a 2008. čak 116 osoba.

Adlešič je najavila da će se od ove jeseni pojačati aktivnosti, posebice u školama, na edukaciji roditelja i učenika o potrebi prevencije. Dodala je da mnogi roditelji još ne znaju ili ne žele prepoznati simptome uzimanja droge kod svoje djece te reagiraju tek kada iz kuće počnu nestajati novci i stvari.

Danas je, među ostalim, spaljeno 673 kilograma marihuane, 63 kilograma heroina i desetak kilograma kokaina, a spaljena droga je rezultat više od tisuću zapljena od 2005. do 2009. godine, kazao je Oliver Grbić, glavni ravnatelj MUP-a RH.

Cementara Našice d.d. jedina u Hrvatskoj ima spalionicu droge sigurnu za zdravlje ljudi i okoliša.

Voditelj Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Dubravko Klarić istaknuo je da se u istočnoj Hrvatskoj preko graničnog prijelaza Bajakova pokušava prošvercati najviše droge.

Dodao je da više nema tzv. balkanske rute jer su narkodileri u svijetu sve organiziraniji i služe se sve sofisticiranijim metodama, zbog čega Hrvatska mora surađivati sa svim međunarodnim institucijama radi sprečavanja zlouporabe droge.