64 nova slučaja

U Čakovcu broj hospitaliziranih gotovo upola manji nego na vrhuncu panedmije; ravnatelj Novinščak: Razmišljamo o daljnjim koracima reaktivacije sustava

14.01.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Međimurska županija u posljednja 24 sata ima 64 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna je osoba umrla, a u Županijskoj bolnici u Čakovcu gotovo je 50 posto manje oboljelih od covida-19

Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je kako je stanje u županiji početkom prosinca bilo vrlo loše, a sad je bitno drugačije.

„Sad je i triput manje oboljelih i vjerujemo da idemo prema boljoj situaciji”, rekao je Grivec na konferenciji za novinare u četvrtak u Čakovcu.

Ravnatelj Županijske bolnice Tomislav Novinščak rekao je da se trenutačno u bolnici liječi 80 pacijenata, što je u odnosu prema 155, koliko ih je bilo na vrhuncu pandemije, gotovo 50 posto manje.

„Polako smanjujemo i radilišta, brojne odjele i od Nove godine više nemamo hospitalizirane pacijente i tercijarni respiratorni centar u hotelu 'Park'. Već smo počeli i reorganizaciju dijelova odjela na način da smo još dodatno dva odjela smanjili za potrebe liječenja covid pacijenata i razmišljamo o daljnjim koracima reaktivacije sustava”, istaknuo je Novinščak.

Izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa djelatnika bolnice za cijepljenje, dodajući da je, nakon što je 60 djelatnika bilo izvan stroja, trenutačno pozitivno njih sedmero, a troje je u izolaciji.

„Taj trend je prisutan već gotovo tjedan dana", rekao je Novinščak i zahvalio djelatnicima iz drugih dijelova Hrvatske koji su im pomagali. "Imamo još svega nekoliko medicinskih sestara koje će ovdje raditi do 23. siječnja”, dodao je ravnatelj čakovečke bolnice.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić rekao je da se cijepljenje protiv koronavirusa provodi prema planu.

U domovima za starije i socijalnim ustanovama procijepljenost je u visokom postotku, a sada je počela druga faza, kada se cijepe zdravstveni radnici u bolnici i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, rekao je Vrčić. Dodao je da je nuspojava cijepljenja bilo vrlo malo.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač izvijestila je da su u domovima za starije i nemoćne dosad cijepljene 943 osobe.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je da se u posljednjih tjedan dana bilježi pad postotka zaraženih osoba u odnosu prema broju testiranja.

Prije dva tjedna taj postotak se kretao od 27, prošli tjedan je bio 18,9, a u proteklih sedam dana 16,9 posto, rekao je Posavec i dodao da je u padu i sedmodnevna te 14-dnevna incidencija. Naime, 14-dnevna incidencija testiranja PCR metodom iznosi 509 pozitivnih na 100.000 stanovnika te 709 ako se pribroje brzi antigenski testovi i kliničke slike.

„Ako uzmete u obzir da smo početkom prosinca bili na 14-dnevnoj incidenciji preko 2000, na sedmodnevnoj 1400, to je gotovo tri puta manje”, rekao je međimurski župan.

Županijska pročelnica za obrazovanje Blaženka Novak potvrdila je da je sve spremno za početak nastave u drugom polugodištu, "i online i licem u lice" za niže razrede osnovnih škola i maturante. Za učenike završnih razreda srednjih škola posebno je organiziran prijevoz.