PODRŠKA NOVOJ ČLANICI

U Bruxellesu čestitali noseći hrvatske kravate!

22.01.2012 u 21:47

Bionic
Reading

Rezultate referenduma iščekivali su i u Bruxellesu. Pozitivan ishod važan je i za Uniju jer pokazuje da je europski klub i dalje primamljiva adresa unatoč dubokoj gospodarskoj krizi. Novinar HTV-a Željko Korpar iz Bruxellesa je javio da je već vidio pripremljeni tekst čestitke za slučaj da referendum prođe

U čestitki, javlja hrt.hr, kaže se da će članstvo u Uniji hrvatskim građanima otvoriti novu priliku za postizanje dugoročne stabilnosti i sigurnosti. Bruxelles očekuje da će, u slučaju pozitivnog rezultata referenduma, postupak ratifikacije Pristupnog ugovora i u Saboru i u zemljama članicama proći glatko kako bi Hrvatska punopravnom članicom postala 1. srpnja 2013.

Hrt.hr donosi i izjavu glasnogovornika povjerenika Europske komisije za proširenje.

'Za ovu priliku imam hrvatsku kravatu. Mogu reći da su Europska komisija i Europska unija pozorno pratile referendum jer je on bio prilika da hrvatski građani izraze svoje osjećaje i mišljenje o ulasku zemlje u Europsku uniju i njezinoj budućnosti u Uniji', izjavio je Peter Stano za HTV.

Po objavi rezultata referenduma pristigle su čestitike čelnika EU-a. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Komisije Jose Manuel Barroso pozdravili su ishod referenduma, čestitali Hrvatskoj i njezinu narodu što su se odlučili za članstvo u EU, koje će im pružiti nove prigode i pridonijeti stabilnosti i prosperitetu.

'Pozdravljamo pozitivan ishod referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Ovim glasovanjem hrvatski su građani dali snažniju potporu europskoj integraciji. Čestitamo Hrvatskoj i njezinu narodu na njihovu izboru: članstvo u Europskoj uniji otvorit će im nove prigode i pridonijeti osiguranju stabilnosti i prosperiteta njihove zemlje', kaže se u poruci Van Rompuy i Barrosa.

U priopćenju se dodaje da hrvatska vlada 's mandatom naroda sada može dovršiti preostale pripreme za članstvo'.

'Veselimo se glatkoj ratifikaciji u hrvatskom parlamentu kao i u parlamentima svih zemalja članica EU-a kako bi Hrvatska postala 28. članica EU-a od 1. srpnja 2013. godine', ističu čelnici dviju europskih institucija.

Barroso i Van Rompuy također dodaju da skoro pristupanje Hrvatske šalje snažan signal cijeloj jugoistočnoj Europi.

'Ono (hrvatsko pristupanje) pokazuje da je uz političku hrabrost i odlučne reforme članstvo u EU dostupno. Današnje pozitivno glasovanje stoga je dobra vijest za Hrvatsku, dobra vijest za regiju i dobra vijest za Europu', kažu Van Rompuy i Barroso.