KATAKLIZMA U AUSTRALIJI

U Brisbaneu ugroženo 10.000 Hrvata i Australaca hrvatskog podrijetla

11.01.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Zbog neviđenih poplava u Brisbaneu koje podsjećaju na neki apokaliptični scenarij, australska policija je naredila evakuaciju stanovništva. Među njima su i Hrvati i australci hrvatskog podrijetla, kojih, prema informacija MVPEI-a, u Brisbaneu ima oko 10.000

Za sada hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova raspolaže informacijom kako među 12 poginulih i stotinjak ozlijeđenih nema hrvatskih državljana, niti Australaca hrvatskog podrijetla.

Gradonačelnik Brisbanea je upozorio da je poplavljeno 6.500 kuća i poslovnih objekata.

Razina vode se diže vrlo brzo, a jedan lokalni službenik je izjavio da je vidio da se razina rijeke podigla 1,5 metara u samo sat vremena.

Poplave u Australiji najgore su u posljednjih nekoliko desetljeća. U Toowoombai, zapadno od Brisbanea, u iznenadnim poplavama, nakon što je kiša bez prestanka padala 36 sati, poginulo je najmanje devet osoba, a najmanje 70 ih se smatra nestalima.

Bujica nosi sve pred sobom. Mnogi stanovnici su ostali zarobljeni u svojim automobilima ili su zapeli na ogradama ili drveću u pokušaju da se spase.

Brisbane je glavni i najmnogoljudniji grad u australskoj državi Queensland te broji oko dva milijuna stanovnika s okolicom.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Australiji, sa sjedištem u Canberri, u svakodnevnom je kontaktu s predstavnicima hrvatske zajednice u australskom gradu Brisbaneu koji je trenutno pogođen velikim poplavama.

S obzirom da se Veleposlanstvo Republike Hrvatske nalazi u Canberri, odnosno u području koje nije zahvaćeno poplavama, svi djelatnici Veleposlanstva su dobro, ističu na Zrinjevcu.

The Sydney Morning Herald podsjeća da je Brisbane sličnom poplavom bio pogođen i 1974. i donosi ekskluzivne povijesne fotografije