JOSIPOVIĆ U INAUGURACIJSKOM GOVORU

'U borbi za pravdu nikad se neću umoriti!'

18.02.2010 u 12:25

Bionic
Reading

U inauguracijskom govoru treći predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je obećao da nikad neće odustati od beskompromisne borbe za pravednu Hrvatsku i beskompromisne borbe protiv korupcije. Poručio je u toj borbi, međutim, ne može pobijediti sam i da mu treba i pomoć Vlade, i državnih institucija, i hrvatskih građana

Nakon što je potpisao svečanu zakletvu, predsjednika su prije inauguracijskog govora srdačno izljubile supruga Tatjana i kći Lana, pa mu je supruga morala obrisati tragove ruža za usne s obraza.

Osim borbe za pravdu i protiv korupcije, predsjednik Josipović je naglasio da su glavni temelji njegovog predstojećeg mandata socijalna pravda, poštivanje ljudskih prava, poštivanje naslijeđa Domovinskog rata i partizanskog pokreta, borba za oporavak gospodarstva i borba protiv svih vidova diskriminacije (rasne, vjerske, nacionalne, seksualne, spolne). Posebno je istaknuo da očekuje stalnu suradnju s Vladom premijerke Jadranke Kosor.  

Za tri obećanja predsjednik Josipović dobio je gromoglasan pljesak okupljenih:

'U borbi za pravdu se neću umoriti!'
'Bit ću zapreka svakoj diskriminaciji!'
'Imovina stečena na kriminalan način neće biti dugog vijeka!'.

Josipović je ujedno i prvi predsjednik koji je kao jednu od temeljnih zadaća svog mandata istaknuo borbu protiv diskriminacije.

'Hrvatska je zemlja vjerskih sloboda. Vjerovanje ili nevjerovanje - pravo je svakoga građanina. Sve vjerske zajednice imaju pravo na slobodu izražavanja vjere i potrebnu državnu potporu za ispunjenje svojih vjerskih potreba sukladno ekonomskim mogućnostima zemlje i načelu pravednosti. Svaka diskriminacija, nacionalna, vjerska, spolna, prema seksualnoj orijentaciji, socijalnom ili regionalnom podrijetlu, ili iz bilo koje druge osnove, nedopustiva je i osobno ću joj, kao predsjednik Republike Hrvatske, biti zapreka.' - obećao je Josipović

U prvom govoru nakon službenog preuzimanja dužnosti, predsjednik Josipović zahvalio je svom prethodniku Stipi Mesiću na svemu što je učinio za Hrvatsku i dodao da se 'sjeća i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana'. Zahvalio se i svima koji su poginuli za slobodnu Hrvatsku.

'Domovinski rat i partizanski pokret su dva stupa hrvatske državnosti čije ću naslijeđe poštovati', obećao je Josipović.

Govoreći o budućnosti, predsjednik Josipović je istaknuo da je došlo vrijeme da se Hrvatska preispita što nije dobro i kako svatko od nas može pomoći da se postigne bolja i pravednija država, uz poruku: 'Hrabrost je ta koja pobjeđuje nepravdu!' U dijelu govora Josipović je ponovio opća mjesta današnje hrvatske politike - od što bržeg ulaska u EU i oporavka regije do ponavljanja izreka poput: 'Dijaspora je most koji Hrvatsku spaja s ostalim državama svijeta.'

Govor je završio obećanjem da će služiti Domovini i svim njezinim građanima te usklikom: '"Služit ću vam, služit ću našoj zemlji! Živjeli i živjela nam naša Hrvatska!

Inauguracijski govor predsjednika Ive Josipovića - integralna verzija.