ODGOVOR IZ HDZ-A

U borbi protiv korupcije stradavaju ‘naši’, ali će stradati i drugi

21.05.2011 u 15:11

Bionic
Reading

‘Pojedini članovi HDZ-a zatražili su krajem 2009. od predsjednice Kosor i vrha stranke, kad su mediji pisali o otvaranju istraga protiv pojedinih direktora, članova i predsjednika uprava javnih poduzeća, zaustavljanje tih procesa. Jasno da je to odbijeno’, potvrdio je Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a, na medijskoj konferenciji u sjedištu stranke

Dodao je da se radilo o aferi Podravka i aferi HEP, navodeći da su to tražili ‘pojedini članovi predsjedništva HDZ-a koji danas više nisu u stranci i izbrisani su ih nje’, ne navodeći precizno njihova imena. ‘Odbacujem i bilo kakvu mogućnost da je o onome što je rekao Damir Polančec raspravljalo predsjedništvo ili bilo koje tijelo stranke. To je laž’, rekao je Bačić, navodeći da su ‘izjave koje daju Polančec, Linić i Čačić samo strah da će borba protiv korupcije svakog dana zakucati i na njihova vrata’.

Po Bačićevim riječima, stalna prozivanja HDZ-a i zahtjev za odlaskom Jadranke Kosor zapravo su spoznaja da se njezina Vlada ‘beskompromisno bori protiv kriminala i korupcije’. ‘Sve to nije šala i nije trik. U toj borbi stradavaju i 'naši', ali će u toj borbi stradati i drugi. Ustrajat ćemo na nultoj stopi tolerancije na kriminal i korupciju’, ukazao je Bačić, dodajvši da HDZ-ovcima ne trebaju nikakve anonimne prijave za rasvjetljavanje 'afere Riječke tržnice' ili postavljanje pitanja ‘kako je Zoran Milanović stekao stan’.

I premijerka Kosor najavila zahtjev za sazivanjem sjednice VONS-a

HDZ-ovi čelnici komentirali su i najavu predsjednika Josipovića da će zbog svega što se događa zatražiti hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. 'Predsjednica Vlade već je svojim bližim suradnicima najavila da će zatražiti sjednicu VONS-a zbog pritiska na policiju i pravosudne insticije. Doduše, premijerka Kosor namjerava to uraditi zakonitim putem, a ne preko medija', poručio je Gordan Jandroković.

Za Radimira Čačića, koji je prethodno prozvao HDZ da se zalaže za koncept ‘svi smo isti’ kako bi ukazali da su ‘svi političari lopovi’, Bačić je rekao da je ‘upravo on jedan od onih koji se zalaže za trenutačno zaustavljanje svih istraga, jer se neke od njih ozbiljno vežu uz njegovo ime’. ‘Nismo svi isti u hrvatskoj politici. Nisu svi uzimali novce za poslove koje nisu odradili, nisu svi upropastili tvrtke, nisu svi ostavljali iza sebe dubiozne poslove u Izraelu, nisu svi političari kao župani zadužili svoju županiju kao što je zadužena Varaždinska županija i nemaju svi političari mrlju na savjesti kao što ima Radimir Čačić zbog teške prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi’, oštro je reagirao Bačić navodeći da bi zbog svega ‘normalno i moralno bilo da Čačić odmah podnese ostavku, jer je skandalozno da osoba koja toliko afera vuče iza sebe dijeli lekcije drugima’.

Uz Bačića, na medijskoj konferenciji je govorio i član predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković po kojemu je ‘sastanak Linića, Polančeca i odvjetnika Nobila ključan za sve što se događa’. ‘Na tom sastanku je očito bilo dogovoreno: pomozi SDP-u da diskretidira policiju i HDZ, a zauzvrat, ako mi dođemo na vlast, jamčimo ti slobodu’, rekao je Jandroković, upitavši ‘zašto to Polančec nije govorio ranije’. Na konstataciju novinara da je Polančec o tome govorio kad je podnosio ostavku, Jandroković je konstatirao da to tada ‘nitko nije registrirao, jer nije spominjao o čemu se konkretno radi’.

‘Teza da je policija pod kontrolom HDZ-a je toliko apsurdna, jer se pitam kako bi se onda događalo da su dužnosnici, pa i visoki dužnosnici HDZ-a, pod udarom zakona i istragama, a neki procesuirani i presuđeni’, zaključio je Jandroković.