napad na vjerski centar

U bombaškom napadu i pucnjavi u Somaliji ubijeno 15 osoba

26.11.2018 u 10:29

Bionic
Reading

Naoružani napadači i bombaš samoubojica iz militantske skupine al Šabab napali su u ponedjeljak vjerski centar u središnjoj Somaliji, pri čemu je poginuo sufistički klerik i najmanje 14 njegovih sljedbenika, izjavio je policijski službenik

Islamistička militantska skupina optužila je kontroverznog sufističkog klerika šeika Abdiwelija Ali Elmija Yarea da je uvrijedio proroka Muhameda, što je on porekao.

Skupina al Šabab je 2011. protjerana iz somalijskog glavnog grada i ostalih većih gradova, no njezina je prisutnost snažna izvan glavnog grada te skupina često izvršava bombaške i ostale napade u pokušaju da obori vladu.

'Sigurnosna operacija je završena. Pripadnici al Šababa ubili su 15 osoba uključujući i klerika, njegovu suprugu, njegove sljedbenike i čuvare', rekao je policijski kapetan Nur Mohamed za Reuters.

'Trojica militanta koji su napali vjerski centar također su ubijeni'.

Skupina je preuzela odgovornost za napad te tvrdi da je ubijeno 26 osoba. Tvrde da su poginuli neki od vojnika koji su stigli na mjesto nesreće nakon prvog napada te su pokušavali onesposobiti bombu u drugom automobilu.

'Ubili smo 26 ljudi uključujući vlasnika centra, njegove sljedbenike i zaštitare te vojnike', poručio je al Šababov predstavnik Abdiasis Abu Musab.

'Vlasnik centra je bio čovjek koji je loše govorio o proroku. Vojnici koji su poginuli su pokušali ukloniti drugi automobil s bombom koju su postavili naoružani mudžahedini'.

Mještani i lokalni službenik su izjavili da je svećenik Abdiweli možda bio meta napada zato što je njegov centar često održavao događanja gdje su mladi svirali i plesali.  Pripadnici al Šababa prošle su godine optužili svećenika da je uvrijedio proroka, što je Abdiweli tada negirao.