ŠRI LANKA

U bombardiranju ubijeno više od 100 djece

11.05.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Među ubijenim tamilskim civilima tijekom proteklog vikenda, kada su vladine snage bombardirale sjeveroistočni dio Šri Lanke, ubijeno je više od stotinu djece, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a u Colombu Gordon Weiss

Sukobi između pripadnika Tigrova za oslobođenje tamilskog Elama (LTTE) i vladinih snaga u Šri Lanki traju već 37 godina. UN i ostale nevladine organizacije koje pokušavaju pomoći civilnom stanovništvu u regiji raspolažu podatkom po kojemu je samo od kraja siječnja do polovine travnja u tzv. konačnoj ofenzivi vojske protiv pobunjeničkih napada poginulo 6.500 civila, a oko 14.000 ih je ranjeno.

U zadnja četiri mjeseca, po UN-ovim podacima, pred sukobima je bilo prisiljeno pobjeći gotovo 200.000 ljudi. Smješteni su u kampove na krajnjem sjeveru zemlje.

UN i nevladine organizacije već nekoliko tjedana upozoravaju na humanitarnu katastrofu na sjeveroistoku zemlje, gdje su u područjima u kojima se vode žestoki okršaji, nedostupni su medijima, mnogi civili ostali zarobljeni te ih ne uspijevaju napustiti.

'Ako svijet bude i dalje ignorirao patnje civila na Šri Lanki, što je činio dosad, suočit će se s povijesnom humanitarnom katastrofom', stoji u zajedničkom priopćenju organizacija Human Rights Watch, Amnesty International i International Crisis Group.

Na internetskim stranicama tamilskih Tigrova Tamilnet.com u ponedjeljak je objavljen podatak po kojemu je tijekom vikenda u napadima vladinih snaga u regiji poginulo 3.200 civila, što vlada opovrgava iznoseći podatak po kojemu su sami tigrovi ubili 250 civila, nastojeći na taj način ocrniti vladine snage.