SKANDAL U SPLITU

U bolnici zamijenili mrtvorođene bebe

14.05.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Obitelj Kotoraš iz Vrboske na Hvaru i obitelj Botica iz Sinja optužuju KBC Split da su zagubili i zamijenili mrtvorođene bebe

U ionako tragičnoj situaciji prava drama za roditelje mrtve curice nastala je tri dana nakon što je Magda Kotoraš rodila bez carskog reza u sedmom mjesecu trudnoće. U subotu je Nikola došao preuzeti tijelo bebe kako bi je pokopali na Hvaru. Kad su mu trebali predati tijelo, na patologiji je nastao pravi kaos. Dežurni tehničar pitao ih je nekoliko puta da ponove prezime. Obitelj je shvatila da nešto nije u redu. Tijelo djeteta je nestalo, pišu 24sata

Na patologiji je bilo samo tijelo bebe ispod koje je pisalo prezime Botica. 'Ali Botica je preuzeta u četvrtak', vikao je uznemireno tehničar. Marko Botica iz Rude, nedaleko od Sinja, u četvrtak, dva dana prije Kotoraševih, preuzeo je tijelo bebe. Njegova beba umrla je krajem travnja zbog nerazjašnjenih okolnosti. Nakon poroda Botici su javili da može doći vidjeti svoju bebu. Botica je rekao i kako mu je liječnik donio u Rudu nalaz obdukcije njegova djeteta i rekao da 'ne pravi probleme' oko slučaja.

Obitelj ga je sahranila u selu, vjerujući da se opraštaju od svoje bebe. 'Ti barem znaš gdje ti je dijete i možeš ga uzeti te sahraniti kako treba', rekao je pun tuge i razočaranja Kotoraš Botici.


Roditelji Kotoraš i Botica su slučaj prijavili policiji, koja ih je preusmjerila Državnom odvjetništvu, koje je, kako nam je rekao Nikola Kotoraš, već u nedjelju izašlo na očevid u bolnicu: 'Ne znam što bih na sve rekao, najteže je nama roditeljima. Ali sad sam mirniji kad znam da smo sve rasvijetlili, kad znam gdje mi je dijete. Dogovorili smo se da će ekshumaciju obaviti neovisni stručnjaci, forenzičari, jer splitskoj bolnici ne vjerujem ništa. Neka imaju novo rodilište i najmoderniju opremu, ne vjerujem im baš ništa. Tužit ću ih sve, sigurno: splitsku bolnicu, mrtvozornika, pogrebno poduzeće, a i grobara u Rudi. Pa zar je moguće da nitko od zaposlenika u bolnici nije provjerio koje dijete daje roditeljima u ruke, koje dijete prevozi u mrtvačkim kolima, koje dijete se pokapa. Pa što je tim ljudima?', očajan je Kotoraš.

Ministar Rajko Ostojić u nedjelju je bio u Splitu na konvenciji o zdravstvu. Rekao je da su uvjeti u KBC-u nenormalni. 'Nevjerojatno je da se takvo nešto moglo dogoditi. Slučaj treba istražiti. Izražavam sućut i ispriku obiteljima zbog gubitka', rekao je.