UBOJSTVA SRPSKIH CIVILA

U bijegu dvojica specijalaca optužena za zločin u Gruborima

26.01.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Trojica bivših pripadnika antiterorističke policijske postrojbe Lučko koji su optuženi za ratni zločin nad civilima u selu Gruborima - Frane Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta odlukom Vrhovnoga suda morali su se vratiti u pritvor, no u zatvor u Remetincu vratio se samo Krajina, a ostalu dvojicu policija već dva tjedna ne uspijeva pronaći, doznaje se danas na zagrebačkome Županijskom sudu i u MUP-u

Sudac Vladimir Vinja, koji je preuzeo predmet Grubori, potvrdio je za Hinu da je Vrhovni sud 5. siječnja donio odluku o vraćanju trojice optuženih u pritvor, a tjedan poslije policiji je poslan nalog za dovođenje optuženika u pritvor. Krajina je nakon toga ponovno završio u Remetincu, no, kako se doznaje od glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca, Drlju i Benetu policija još nije pronašla.

Sudac Vinja rekao je da početak suđenja neće najaviti dok svi optuženi ne budu u pritvoru. Dodao je kako čeka i rješenje izvanraspravnog vijeća o prigovoru na optužnicu koja bivše policijske specijalce tereti za ratni zločin u selu Gruborima, gdje je 25. kolovoza 1995., nakon akcije 'Oluje', ubijeno šest srpskih civila te zapaljena većina stambenih i gospodarskih zgrada.

Istog dana kad je podignuta optužnica, 16. prosinca, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda ukinulo je pritvor optuženima, no na to se Državno odvjetništvo uspješno žalilo Vrhovnome sudu, koji je odlučio da se optuženi moraju vratiti u pritvor zbog izrazito teških okolnosti u kojima je počinjeno nedjelo za koje se terete.

Pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no državno odvjetništvo, zbog nedostatka dokaza, odustalo je od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv ratnog zapovjednika specijalne policije Željka Sačića

Sačića se sumnjiči da nije ništa učinio kako bi spriječio zločin u Gruborima niti je kaznio počinitelje od kojih je jedan, a sumnja se da je riječ o Drlji, idući dan u selu Ramljanima zapalio više kuća. Tužiteljstvo je za zločin u Ramljanima zatražilo da se odvojeno dovrši istraga.