pranje novca

U BiH uhićen milijarder Pramod Mittal

23.07.2019 u 19:29

Bionic
Reading

Milijarder Pramod Mittal uhićen je u utorak u Lukavcu kod Tuzle, a mediji nagađaju da je uhićenje povezano s pranjem novca u kompaniji Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) u vlasništvu te poznate obitelji indijskih korijena nastanjene u Velikoj Britaniji

Vijest o uhićenju prenio je sarajevski list Dnevni Avaz pozivajući se na službene izvore.

"Za nas je u ovom trenutku najvažnije da je on (Mittal) pod nadzorom agencija za provođenje zakona. Tek kada bude predan u našu nadležnost, moći ćemo iznijeti više detalja", rekao je za Avaz glavni tuzlanski županijski tužitelj Tomislav Ljubić.

Portal tog lista navodi da je Pramod Mittal uhićen na području općine Lukavac.

Iz operativnog središta MUP-a Tuzlanske županije za HINA-u su potvrdili da njihov odjel za gospodarski kriminal provode radnje u GIKIL-u po nalogu Županijskog tužiteljstva u Tuzli. Nisu mogli potvrditi pojedinosti o uhićenju.

Mediji prenose da je nalog za uhićenje izdan za još najmanje dvije osobe koje se dovode u svezu s organiziranim kriminalom i pranjem novca u ''Global Ispat koksnoj industriji'' Lukavac, te izvlačenjem novca na račune u Londonu. 

Pramod Mittal mlađi je brat Lakhsmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu, britanskog državljanina indijskog podrijetla koji je zajedno s obitelji kompaniju "Mittal Steel" učinio najvećim proizvođačem čelika u svijetu. Tvrtka se 2006. spojila s kompanijom  "Arcelor" čineći novog svjetskog lidera "Arcelor-Mittal". 

U Bosni i Hercegovini Mittal Steel većinski je vlasnik Željezare Zenica i Rudnika Ljubija kod Prijedora, a Pramod Mittal investirao je u GIKIL. 

Mediji u Indiji ranije ove godine izvještavali su da je Lakshmi Mittal financijski pomogao bratu Pramodu kako bi riješio financijske probleme.