40 preminulih

U BiH u subotu više od 1300 novozaraženih, znatno manje nego tijekom tjedna

03.04.2021 u 13:12

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno nešto više od 1300 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je znatno smanjenje u usporedbi s proteklih pet dana, a manji je i broj umrlih s dijagnozom covidom-19

Kako su izvijestili entitetski zavodi za javno zdravstvo, u protekla 24 sata testirano je oko 3500 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 1368 osoba. Istodobno je umrlo 40 pacijenata koji su bili na liječenju a ranije im je dijagnosticiran covid-19.

Smanjen je i dnevni broj novozaraženih u gradovima koji slove za žarišta zaraze. Tako su u Sarajevu koje je ovog tjedna gotovo svakog dana imalo više od 500 novozaraženih u subotu potvrđena 163 nova slučaja a u Banjoj Luci ih je bilo 92.

Ovaj je tjedan u BiH označila najgora statistika od izbijanja epidemije u ožujku 2020. jer je u petak bilo više od 2100 novozaraženih što je apsolutni dnevni rekord a početkom tjedna dva dana za redom bilo je više od 90 mrtvih.

Većina razmjerno strogih mjera ograničenja koje su uvedene prije dva tjedna ostaju na snazi još najmanje sedam dana no vlasti u Republici Srpskoj ipak su se odlučile na manje korekcije pa su tako dopustile otvaranje trgovinskih centara. Oni pak u Federaciji BiH nisu ni zatvarani no u tom je entitetu neprekidno na snazi noćni policijski sat dok u RS takve mjere nema.

BiH je do sada uspjela cijepiti tek manji dio stanovništva jer je u tu zemlju dopremljeno ispod 150 tisuća doza kupljenog ili doniranog cjepiva.