GP MALJEVAC

U BiH u karantenskom naselju uz granicu buknuo požar, policija istražuje je li podmetnut

12.04.2020 u 12:59

Bionic
Reading

U šatorskom naselju koje je kao prostor za karantenu uspostavljeno uz granični prijelaz Maljevac između Hrvatske i Bosne i Hercegovine rano u nedjelju izbio je požar u kojemu su uništena tri šatora, a policija istražuje je li vatra namjerno podmetnuta, prenijeli su lokalni mediji.

Glasnogovornik policije Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić kazao je kako su dobili dojavu da je vatra izbila u jednom šatoru, a potom se proširila na još dva koja su oštećena pa su sada izvan uporabe. Snimka požara te gasitelja koji ga pokušavaju lokalizirati objavljena je i na Facebooku.

Mediji su ranije objavili pritužbe osoba koje su po dolasku u BiH prisilno smještene u prostore za izolaciju uz granične prijelaze, a svi se žale na loše uvjete u kojima tamo borave.

Šatori koji služe za trijažu putnika iz inozemstva postavljeni su uz sve granične prijelaze u BiH, koji su još otvoreni za promet.

Sukladno odluci državnih i entitetskih vlasti u njima se provodi trijaža putnika, a nakon toga se, ovisno o zdravstvenom stanju, svi koji ulaze u BiH upućuju u prostore za izolaciju u mjestima prebivališta unutar BiH ili eventualno u bolnice.

Propisana je obveza boravka u karanteni u razdoblju od 14 dana.

U BiH je do nedjelje potvrđena zaraza koronavirusom kod više od 980 osoba a njih 37 je preminulo uslijed komplikacija prouzročenih zarazom.

U cijeloj zemlji i dalje su na snazi stroge mjere ograničenja kretanja uključujući policijski sat koji traje cijelu noć.

Svi oni koji se tijekom dana kreću na otvorenome moraju imati zaštitnu masku i rukavice, a policija redovito kontrolira poštivanje te mjere te kršiteljima izriče novčane kazne.