DIJASPORA JE BITNA

U BiH stotinu biračkih mjesta više nego 2000.

19.12.2009 u 10:46

Bionic
Reading

HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang lijevim kandidatima poručuje: 'I vama je pomagala vaša vlada dok ste bili na vlasti'

Hrvatima iz Bosne i Hercegovine biračka mjesta će biti dostupnija nego li i na jednim prošlim predsjedničkim izborima. Državno izborno povjerenstvo jučer je izvijestilo da će dijaspora moći glasati u ukupno 55 država na 250 biračkih mjesta, od čega se gotovo polovica – njih 124 – nalazi na teritoriju susjedne BiH.

Na prošlim predsjedničkim izborima 2005. godine u inozemstvu su izbori organizirani na 155 biračkih mjesta, od čega je u BiH bilo njih 42. Na predsjedničkim izborima 2000. godine Hrvati iz BiH mogli su glasati na samo 24 mjesta, dakle, na čak stotinu mjesta manje nego na predstojećim izborima.

SDP-ov kandidat ne osjeća se zakinut

Za razliku od kolegice s ljevice Vesne Pusić, SDP-ov kandidat Ivo Josipović ne osjeća se zakinut.
   – Svi državljani imaju pravo glasa i to im treba omogućiti. Za mojrezultat nije presudan broj biračkih mjesta i drago mi je da se štovećem broju ljudi omogući glasanje, samouvjereno poručuje Josipović.

Broj biračkih mjesta u dijaspori izrazito je važan podatak u kalkulacijama izbornih rezultata, pa su stožeri svih predsjedničkih kandidata nestrpljivo očekivali njegovu objavu.

Činjenica je, naime, da su glasači dijaspore tradicionalno skloni kandidatima desnice, prije svega HDZ-a, pa bi ovako velik broj biračkih mjesta u dijaspori mogao ići na ruku Andriji Hebrangu, Draganu Primorcu i Milanu Bandiću.

Na prošlim parlamentarnim izborima, 2007. godine, kada je prvi put drastično povećan broj biračkih mjesta u BiH, HDZ je zabilježio izniman izborni rezultat i osvojio čak pet zastupničkih mandata na listi za dijasporu.

Ovo je apsolutno pogodovanje kandidatu HDZ-a! Nevjerojatno je kako Vlada u svom prijedlogu izbornih promjena predlaže da se prilikom referenduma za Europsku uniju u dijaspori organizira samo jedno izborno mjesto, a na predsjedničkim izborima organiziraju ih čak 124! To je varanje! Nadam se da će birači u BiH shvatiti da ih HDZ koristi samo za svoje unutarnjopolitičke potrebe, a da im nikakvu korist ne donosi, ocijenila je predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić.

Uvjerena je da HDZ puca na to da se što više rascjepkaju glasovi desnih kandidata pa da na tome onda profitira kandidat koji ipak ima najjaču stranačku logistiku i infrastrukturu – Andrija Hebrang.

Sam Hebrang priznaje da mu odgovara što veći broj birališta u BiH.

– Hrvati u BiH znat će ocijeniti tko im je pomogao kada im je bilo najteže. Ja sam 1992. godine tamo osnivao sanitet, bio sam u opkoljenoj Lašvanskoj dolini, Posavini, svugdje gdje je trebalo pomoći, kaže Hebrang, a lijevim kandidatima poručuje »I vama je pomagala vaša vlada dok ste bili na vlasti«. Siguran je u to da će upravo on, a ne Bandić ili Primorac, osvojiti najviše glasova na biralištima u BiH.

– Ne vjerujem da će velik broj biračkih mjesta ići na ruku Bandiću ili Primorcu. Hrvati u BiH shvatili su da ni jednog ni drugog nije bilo nigdje dok su se oni borili za golu egzistenciju, zaključuje Hebrang.