bolja situacija

U BiH oprezno popuštanje mjera ograničenja, skraćen policijski sat u Federaciji

06.05.2021 u 12:26

Bionic
Reading

Mjere ograničenja u Bosni i Hercegovini bit će ublažene zbog poboljšanja epidemiološke situacije a najvažnija je odluka kojom je policijski sat u Federaciji BiH i skraćen i vrijedit će od 23 do 5 sati ujutro

Kako je novinarima potvrdio ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, vlada Federacije BiH takvu je odluku, koja će vrijediti najmanje iduća dva tjedna, donijela u četvrtak na temelju preporuke entitetskog kriznog stožera koji ima zadaću procjenjivati stanje epidemije i predlagati mjere ograničenja.

Krizni je stožer predložio da policijski sat počinje u 22 umjesto u 21 sat kako je to do sada bio slučaj, no vlada ga je odlučila dodatno skratiti.

"Odluka stupa na snagu danas od 23 sata", kazao je Mandić.

U Republici Srpskoj nije ni bilo zabrane kretanja u noćnim satima iako je epidemiološka situacija slična u oba entiteta.

Obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom prostoru ukinuta je prošlog tjedna, a sada je dopušteno i okupljanje do 30 osoba na otvorenome, umjesto 20, koliko je to bilo dopušteno do sada.

Dnevni broj novozaraženih u BiH u stalnom je padu od 2. travnja, kada je dosegnut vrhunac trećeg vala i kada je samo u jednom danu registrirano više od 2100 novozaraženih.

Trenutačno je dnevno u prosjeku ispod 500 novozaraženih, a smanjuje se i broj umrlih. U četvrtak je bilo nešto više od 440 novih slučajeva, a 25 oboljelih je umrlo. BiH je do sada zabilježila veliku stopu smrtnosti s oko 250 takvih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što ju je svrstalo u sam svjetski vrh neslavnih rekordera.