ISLAMSKI TERORIZAM

U BiH nova privođenja zbog napada na ambasadu SAD-a

04.11.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Policija u Bosni i Hercegovini privela je 25-ogodišnjaka iz Bihaća koji se dovodi u vezu s terorističkim napadom na američko veleposlanstvo u Sarajevu, no on je saslušan i bit će pušten na slobodu, potvrdio je državni tužitelj Dubravko Čampara.

On je "Dnevnom avazu" od petka rekao kako su policijske pretrage obavljene na području Bihaća dio opsežne istrage o napadu kojega je 28. listopada izveo Mevlid Jašarević pucajući iz strojnice na zgradu veleposlanstva SAD pri čemu je teže ranjen jedan policajac.

Policija i tužitelj nisu potvrdili identitet mladića koji je uhićen u Bihaću, no mediji su izvijestili kako je riječ o Šeherzadu Šariću. Istražitelje je do njega dovela činjenica da se družio s Dinom Pečenkovićem, osumnjičenim za pomaganje Jašareviću u izvršenju terorističkog napada.

Pečenkoviću i Munibu Ahmetspahiću Sud BiH u četvrtak je zbog te sumnje odredio jednomjesečni pritvor.

Prema dostupnim informacijama policija je Šarića već ispitivala prošle godine nakon racije provedene u selu Gornja Maoča kod Brčkog u sjevernoj Bosni koje je jedno od uporišta sljedbenika vehabijskog pokreta. Toj radikalnoj islamskoj sljedbi pripada i Mevlid Jašarević kao i dvojica osumnjičenih pomagača.

Ključni dokaz o vezi Šarića i Pečenkovića policijskim istražiteljima je bila njihova zajednička fotografija pronađena u Maoči.

Policijski istražitelji i u četvrtak su pretraživali Gornju Maoču, a tamo je boravio i ministar unutarnjih poslova Tuzlanske županije Bego Gutić. "Želim poslati jasnu poruku kako će MUP nakon ovih zbivanja u okviru svojih ovlasti učiniti sve da uspostavi pravni poredak", izjavio je Gutić.