Pfizer uvjetuje isporuku cjepiva

U BiH nagli skok broja zaraženih, uvedene strože mjere: nema više žive muzike

25.02.2021 u 13:53

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabilježen nagli skok dnevnog broja novozaraženih jer je u protekla 24 sata registrirano gotovo dvostruko više slučajeva nego što je to bio prosjek u protekla tri tjedna.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, od srijede je potvrđeno 757 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 11 zaraženih osoba u tom je razdoblju umrlo.

Nakon testiranja nešto više od tri tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 542 osobe iz Federacije BiH, 202 iz Republike Srpske te kod 18 s područja distrikta Brčko.

Epidemiolozi u BiH već danima upozoravaju kako sve ukazuje na to da se, nakon razdoblja razmjerne stabilnosti tijekom siječnja, zaraza sada ponovo širi, a ocijenili su kako je to rezultat sve slabijeg poštovanja propisanih mjera ograničenja.

  • +25
Koronavirus u BiH Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Nove mjere ograničenja

Krizni stožer Federacije BiH u srijedu je uveo nove mjere ograničenja, no dopustio je nastavak rada ugostiteljskih objekata i svih uslužnih djelatnosti, kako je to bio slučaj i ranije.

Uvedene su nove restrikcije za privatna okupljanja, na kojima može biti najviše do deset osoba, a ograničenja se odnose i na sprovode, na kojima može biti najviše 25 ljudi.

U ugostiteljskim objektima sada je zabranjena živa glazba.

Inspekcijskim službama i policiji dan je nalog da pojačaju kontrole nošenja zaštitnih maski, i u zatvorenim prostorima i na otvorenome.

Nerješivi problemi s cjepivom

Porast broja zaraženih zbiva se istodobno kada se BiH suočava s nerješivim problemima u nabavci cjepiva protiv koronavirusa. Ta zemlja do sada nije dobila ništa od 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača, naručenih posredstvom mehanizma COVAX.

Iako je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković u srijedu ustvrdila kako će prvih stotinu tisuća doza, koje su osigurane uz posredovanje Europske unije, odnosno financirane kroz IPA fondove, stići idućih dana, Ministarstvo civilnih poslova u četvrtak je potvrdilo kako su se pojavili dodatni problemi. Navodi se da je Pfizer postavio nove uvjete kako bi isporučio svoje cjepivo koje su vlasti u Sarajevu prvo očekivale.

To je potvrdio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je ustvrdio kako Pfizer sada pokušava skuplje naplatiti cjepivo.

"Moje stajalište je da Pfizer želi kupiti vrijeme i da ta cjepiva želi prodati drugima po sasvim drugim cijenama od onih koje smo mi platili", kazao je Tegeltija komentirajući nove probleme u nabavci cjepiva.