brojčani pokazatelji

U BiH iznenadni pad broja novozaraženih i umrlih

23.04.2021 u 14:49

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u petak je zabilježeno manje od 400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj umrlih dvostruko je manji nego u proteklim danima pa su u toj zemlji odlučili ponovo otvoriti i skijališta

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, nakon testiranja 3300 uzoraka zaraza je potvrđena u 362 slučaja, a umrlo je 39 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

U prethodna dva dana broj novozaraženih bio je veći od 1200, a broj umrlih iznad 80.

Brojčani pokazatelji sugeriraju kako treći val epidemije u BiH polako jenjava, no zdravstvene vlasti i dalje upozoravaju kako je stanje ozbiljno te kako je nužno nastaviti se pridržavati postojećih mjera ograničenja.

Zbog toga je u Federaciji BiH i dalje na snazi policijski sat koji traje od sumraka do 5 sati ujutro.

U Republici Srpskoj takvog ograničenja nema, a od petka su, uz procjenu kako se stanje poboljšava, vlasti odlučile ponovo otvoriti i kazališta te dopustiti rad skijaških centara koji su u tom entitetu zatvoreni prije mjesec dana kada se zaraza počela naglo širiti.

Na Jahorini i dalje ima više od metar snijega, a na Bjelašnici, čiji skijaški centar nije ni prekidao rad, snijega ima metar i pol pa je skijaška sezona produljena do svibnja.

Rad ugostiteljskih objekata sada je dopušten u većem dijelu zemlje, no uz pridržavanje mjera fizičke distance.