KAŽE DORIS PACK

'U BiH baš ništa ne funkcionira'

19.10.2013 u 18:50

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovini na začelju je regije po provedbi reformi nužnih za približavanje Europskoj uniji a za takvo stanje odgovorni su njeni političari koji bi zbog toga trebali snositi posljedice, izjavila je u subotu u Sarajevu zastupnica u Europskom parlamentu i stalna izvjestiteljica za BiH Doris Pack

Ona je doputovala u BiH na poziv njemačke zaklade 'Konrad Adenauer' kako bi održala predavanje o suradnji Europske pučke stranke sa zemljama Balkana a novinarima je kazala kako je i osobno duboko razočarana trenutačnim blokadama u BiH koje su proistekle iz nesposobnosti stranačkih čelnika da nađu rješenje za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci'.

Istaknula je kako je to tek još jedan dokaz da u BiH ništa ne funkcionira kako bi trebalo. 'Presuda 'Sejdić-Finci' tek je sinonim za konstataciju da se u BiH ništa ne pomjera naprijed', kazala je Pack. Konstatirala je da bi se cijeli problem mogao lako i brzo riješiti da za to postoji politička volja a ovako se postavlja pitanje može li BiH uopće ikada postati članicom EU-a ukoliko bi za svaki problem morala potrošiti toliko vremena koliko ga troši na slučaj 'Sejdić-Finci'.

'Ukoliko političari ne rade posao zbog kojega su izabrani trebalo bi naći način da ih se za to sankcionira', kazala je Pack koja je i ranije zagovarala kažnjavanje bosanskohercegovačkih političara, primjerice tako da im se zabrane putovanja u države članice EU-a.

Dodala je kako EU ipak nema stvarnih mehanizama za kažnjavanje političara osim uskrate sredstava iz IPA fondova od čega opet najveće štete imaju obični ljudi pa bi zapravo građani BiH trebala biti ti koji će kazniti svoje političare odnosno natjerati ih da rade svoj posao.

'Nemamo instrumenata da ih sankcioniramo jer zapravo nismo ni mislili da će takvo što trebati. Teško je nekome u EU shvatiti da se nekoga mora sankcionirati da bi ušao u Uniju', izjavila je Pack. Potvrdila je kako osobno i dalje drži da bi valjalo izravno kažnjavati političare iz BiH i onemogućiti im da putuju na sastanke u EU i tako ih natjerati 'da ostanu doma i rade svoj posao'.