ukupno 1150 zaraženih

U BiH 43 umrlih povezano s koronavirusom, stiže međunarodna pomoć

16.04.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Broj umrlih u Bosni i Hercegovini uslijed zdravstvenih komplikacija prouzročenih koronavirusom povećan je do četvrtka na 43, dok u zemlju nastavlja stizati međunarodna pomoć u zdravstvenom materijalu, ali i financijska pomoć Europske unije

Klinički centar u Banjoj Luci objavio je da je povezano s koronavirusom umro muškarac, koji je bio na liječenju zbog niza povezanih bolesti, te je potvrdio kako je riječ o 51-godišnjaku, a to je ujedno najmlađa osoba u BiH kod koje je zaraza do sada prouzročila smrtni ishod.

Svi drugi preminuli bili su osobe u dobi od 60 i više godina.

Ukupan broj zaraženih virusom SARS-CoV-2 u BiH je premašio 1150, a kao oporavljene od bolesti COVID-19 zdravstvene ustanove prijavile su 269 osoba.

Banja Luka je i dalje glavno žarište epidemije jer je u tom gradu potvrđeno 267 slučajeva zaraze. Drugi po broju zaraženih i dalje je Čitluk, s 86 potvrđenih slučajeva a na trećem je mjestu Mostar, s 56 zaraženih. U Širokom Brijegu ih je do sada 49, u Tuzli 48, a u Sarajevu 43.

U BiH nastavlja stizati međunarodna pomoć za borbu protiv epidemije pa je tako posebnim zrakoplovom u Sarajevo u srijedu navečer dopremljena pošiljka iz Malezije koja se sastoji od deset tona različite medicinske opreme, uključujući dva milijuna zaštitnih maski.

EU priprema makroekonomski paket potpore

U četvrtak stižu i pošiljke pomoći iz Mađarske i Slovenije, temeljem zahtjeva kojega je BiH podnijela posredstvom Mehanizma civilne zaštite Europske unije odnosni njenog Koordinacijskog centra za hitne slučajeve.

Voditelj Delegacije EU u BiH Johann Sattler kazao je kako Unija u sadašnjoj krizi možda nije najglasnija, ali je svakako najlojalniji partner ne samo BiH nego i cijelom zapadnom Balkanu.

Podsjetio je kako je prvi dio pomoći usmjeren na hitne medicinske potrebe te kroz paket vrijedan sedam milijuna eura osigurana oprema za osobnu zaštitu, ali i rendgeni i respiratori, dok je kroz paket vijedan 73 milijuna eura osigurana hitna potpora za mala i srednja poduzeća pogođena ovom krizom, a nakon toga slijedi i paket makroekonomske potpore.

'U pripremi je vrlo povoljan kredit EU pod veoma povoljnim uvjetima koji bi BiH pomogao izaći iz ove teške situacije. Bit će velikih nedostataka u proračunima i veoma je bitno da EU i tu pomogne', kazao je Sattler za banjolučke "Nezavisne novine".