koronavirus

U BiH 1132 novozaraženih i desetero preminulih

25.10.2020 u 13:12

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su potvrđena 1132 nova slučaja zaraze koronavirusom, manje od rekordnih 1250 u subotu, no manji je i broj provedenih testiranja, objavili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. Zaraza je potvrđena kod 729 osoba s područja Federacije BiH te 403 iz Republike Srpske. Prijavljeno je i deset smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Najviše je novozaraženih i dalje u većim gradovima, u Sarajevu 225, a u Banjoj Luci 175. Probleme u Sarajevu koje je već danima najveće žarište povećavaju uzajamne optužbe lokalnih vlasti i liječnika koji se ne mogu suglasiti kako povećati kapacitete za smještaj novooboljelih.

Nakon što su od petka u potpunosti popunjeni kapaciteti Klinike za plućne bolesti u kojoj se može liječiti nešo manje os stotinu osoba, županijska je vlada odlučila kako će ubuduće oboljele s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom smještati u zgradu Željezničkog školskog cetra.

Brojni liječnici nakon toga javno su se usprotivili toj odluci ističući kako je nedopustivo bolesnike smještati u neprikladne objekte dok su stotine kreveta u bolnicama i klinikama prazni.