POČETAK SUKOBA

U Beogradu obilježili početak 'balvan revolucije'

17.08.2012 u 21:43

Bionic
Reading

Predstavnici grada Beograda, srbijanske vlade i srbijanskih udruga ratnih vojnih invalida u petak su, u povodu obilježavanja 22. obljetnice od početka oružane pobune Srba u Hrvatskoj, položili vijence na spomenik u središtu Beograda

Vijence na spomenik na Savskom trgu u Beogradu, koji je posvećen "žrtvama rata i braniteljima otadžbine iz ratova 1990. – 1999." položili su zamjenik predsjednika skupštine grada Beograda Zoran Alimpić, predstavnici dviju udruga ratnih vojnih invalida i predstavnici srbijanske vlade.

Srbi u Hrvatskoj su 17. kolovoza 1990. održali referendum o autonomiji, koji hrvatska vlast nije priznala. Nakon toga, na okupiranim područjima Hrvatske taj se datum slavio kao "dan ustanka srpskog naroda".

"Danas obilježavamo datum kada su 1990. počeli ratni događaji na prostoru bivše Jugoslavije. Ovi su događaji obilježili devedesete godine prošlog stoljeća i donijeli velike žrtve, kojima danas odajemo počast. Svih onih koji su položili živote braneći svoju domovinu sjećamo se uz želju da se takvi događaji i takva vremena nikada više i nigdje ne ponove", rekao je Alimpić prigodom polaganja vijenaca.

Spomen na Savskom trgu u Beogradu, otvoren potkraj ožujka ove godine, izazvao je reakcije pojedinih srbijanskih povjesničara koji su kritizirali nedovoljnu jasnost u njegovu imenu.

Ukazivano je, između ostalog, na to da ostaje nejasno na koga se misli kada se kaže "branitelji otadžbine" te da je također upitno što se u tom kontekstu smatra "otažbinom", je li riječ o nekadašnjoj Jugoslaviji ili o sadašnjoj Srbiji.