kršenje zakona

U Banja Luci uhićen prosvjednik zbog organiziranja 'okupljanja igračaka'

23.11.2019 u 13:54

Bionic
Reading

Građanski aktivist Stefan Blagić uhićen je u subotu u Banjoj Luci jer je na središnjem gradskom trgu organizirao "okupljanje igračaka" što je policija ocijenila kršenjem zakona

Blagić, koji vodi nevladinu udrugu "ReStart" i poznat je po oštrim kritikama na račun režima Milorada Dodika koji vlada Republikom Srpskom, na Trgu krajine je priredio performans koji je trebao poslužiti kao dokaz da unatoč policijskoj represiji u tom entitetu glas nezadovoljnih nije ugušen.

Na prosvjed je došao zajedno s nekoliko članova skupine "Pravda za Davida" a na klupi uz mjesto na kojemu je nekada stajalo obilježje što su ga građani podignuli u znak sjećanja na mladića Davida Dragičevića i čija smrt iz 2018. godne još nije razjašnjena Blagić je postavio niz igračaka.

Uz igračke poput plišanih medvjedića i žabaca stajali su natpisi "Nisam ničija igračka" i "Vratimo trg".

Nedugo nakon što je taj performans započeo Blagiću su prišli policajci i provjeravali ima li dopuštenje "za okupljanje" a kada su ustanovili da nema priveli su ga u policijsku postaju s obrazloženjem da je počinio prekršaj zbog čega mora biti novčano kažnjen.

Policajci su Blagiću zabranili i da govori s novinarima.

U Banjoj Luci je još od prosinca 2018. godine na snazi neslužbeni policijski sat jer je građanima zabranjeno da se na Trgu krajine okupljaju ili stoje u skupinama većim od tri osobe.

Takva zabrana uvedena je nakon masovnih protuvladinih prosvjeda iz prosinca kada su građani demonstrirali zbog činjenice da istraga o smrti Davida Dragičevića nije okončana iako se taj slučaj tretira kao ubojstvo.

  • +18
Banja Luka: Uhićenje zbog performansa vezanog za prosvjed "Pravda za Davida" Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

"Mi već dugo pokušavamo organizirati prosvjed ali nam ne dopuštaju jer kako kažu postoji opasnost od sukoba. Zabranjuju okupljanje ljudima, bez transparenta, ozvučenja, bez bine… a sada zabranjuju i životinjama", kazao je novinarima Ozren Perduv iz skupine "Pravda za Davida".

Nakon što su uhitili Blagića a ostalima zapovjedili da se raziđu policajci su se postrojili ispred plišanih igračaka i zabranili pristup drugim građanima.