VRIJEDNI POLOZI

U Austriji više od milijarde eura libijske imovine

01.03.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Libijski polozi u austrijskim bankama vrijedni su više od milijardu eura, izvijestio je guverner austrijske središnje banke, donijevši odluku o zamrzavanju imovine Moamera Gadafija i njemu bliskih osoba u skladu sa sankcijama Europske unije

'U austrijskim bankama imamo pologe iz Libije u vrijednosti većoj od milijardu eura', rekao je Ewald Nowotny za austrijsku javnu mrežu OFR1. No nije rekao pripada li taj iznos libijskom čelniku Moameru Gadafiju ili nekom od njegovih 25 bliskih suradnika na koje se, nakon gušenja narodne pobune u Libiji, odnosi odluka EU-a o blokadi njihove imovine.

Ne zna se kolika je ukupna vrijednost libijske imovine u Austriji. Uz bankovne račune treba računati i s nekretninama, među kojima je i luksuzna vila Gadafijeva sina Saifa al Islama u Beču. Austrija je izgradila iznimno dobre odnose s Tripolijem, osobito u vrijeme socijaldemokratskog kancelara Brune Kreiskog (1970-1983) koji je 1982. primio Gadafija u Beču dok je on bio u međunarodnoj izolaciji.

Čvrste gospodarske veze Libije i Austrije nisu se prekinule ni kada je Libija sijala teror Europom u 1980-ima, izvevši više atentata. U novije vrijeme dobre veze Beča i Tripolija ojačalo je prijateljstvo vođe austrijske krajnje desnice Jörga Haidera, koji je poginuo 2008, i Saifa el Islama, tada studenta na privatnom sveučilištu u austrijskoj prijestolnici.