špijunirali turke

U Austriji privedena tri turska špijuna, u uhićenju sudjelovale i Cobre

28.07.2022 u 15:38

Bionic
Reading

U Austriji su privedena tri državljana Turske pod sumnjom da su za tursku obavještajnu službu MIT špijunirali stanovnike Austrije turskog porijekla, priopćio je Austrijski ured za zaštitu državnog poretka i borbu protiv terorizma u četvrtak

"Prilikom pretrage stanova osumnjičenih pronađena je veća količina nosača podataka, mobitela kao i plinskih pištolja a u uhićenju su sudjelovali i pripadnici specijalne postrojbe Cobra", priopćio je Ured za zaštitu ustavnog poretka.

U priopćenju se navodi kako se radi o "poznatom načinu" prikupljanja podataka o protivnicima vlade i oporbenih aktivista koji žive u inozemstvu. Istraga je započela još u veljači ove godine.

Austrijski mediji su prije toga javili kako su privedeni špijuni djelovali protiv pripadnike tzv. Guelen pokreta koji žive u Austriji te su Ankari slali podatke o njihovim aktivnostima.

U priopćenju se navodi kako se kod osoba koje su špijuni pratili radi kako o turskim državljanima tako i o državljanima Austrije turskog porijekla.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan bivšeg političkog suradnika Fethullaha Guelena, koji živi u SAD-u, smatra odgovornim za neuspješni pokušaj puča u Turskoj 2016.