DESNI EKSTREMIZAM

U Austriji otkazana svečanost u spomen veteranima SS-a

27.08.2009 u 14:32

Bionic
Reading

Svečanost u Ulrichsbergu u Koruškoj, kojom se svake godine u rujnu odaje počast veteranima SS-a, odgođena je na neodređeno vrijeme, objavili su u četvrtak organizatori.

Odluka je objavljena tri dana pošto je austrijska vojska objavila da više neće sudjelovati u organizaciji tog skupa.

Skup, predviđen za 20. rujna, neće se moći održati zbog "buke" koja ga prati, navode organizatori u priopćenju.

Nakon odustajanja vojske, predsjednik udruženja koje organizira skup, Rudolf Gallob, i njegov glavni tajnik, Peter Steinkellner, podnijeli su ostavke, priznavši da nisu uspjeli u svojim "jasnim naporima da se distanciraju od desnog ekstremizma".

Skup, koji se u blizini Klagenfurta organizira od 1958., postao je prigoda za okupljanje europske krajnje desnice i osim veterana SS-a iz više zemalja privlači i mnogobrojne neonaciste.

Čelnik austrijske krajnje desnice Joerg Haider, koji je poginuo u automobilskoj nesreći 2008., izazvao je 1995. na rubu tog skupa skandal kazavši da su pripadnici SS-a bili "pošteni građani koji su znali ostati vjerni svojim uvjerenjima".

Austrijski ministar obrane Norbert Darabos objavio je u ponedjeljak da vojska, koja se brinula za logistiku skupa, više neće u tome sudjelovati, istaknuvši da se skup "nije dovoljno ogradio od nacionalsocijalističke ideologije".