KORONAVIRUS

U Australiji se budi nada: Najmanji broj novozaraženih u tri tjedna

13.08.2020 u 06:41

Bionic
Reading

Australija je u četvrtak zabilježila najmanji broj novozaraženih koronavirusom u tri tjedna, potaknuvši nade da je posljednji val zaraze stavljen pod kontrolu. Victorija, savezna država na koju otpada najveći dio zaraženih, u četvrtak je zabilježila 278 novih slučajeva, što je pad s 410 koliko ih je bilo dan ranije i najmanji dnevni rast u više od tri tjedna

Ta južna savezna država, čiji je najveći grad Melbourne ujedno i epicentar posljednjeg vala zaraze, od jučer je zabilježila i osam smrtnih slučajeva, dok ih je dan ranije bilo rekordnih 21.

Vlasti su zbog ubrzanog širenja u tom drugom najvećem australskom gradu uvele policijski sat i ograničenja kretanja stanovnika te zaustavile većinu ekonomskih aktivnosti.

Susjedni Novi Južni Wales također je na oprezu zbog desetaka novih slučajeva proteklih tjedana.

„Ljudi mogu samo pogledati preko granice, u Victoriju, da vide što se dogodi kad se ne poštuju mjere socijalnog distanciranja“, poručio je Michael Kidd, zamjenik čelnika australskog Zavoda za zdravstvo.

  • +5
Melbourne Australija Viktorija koronavirus Izvor: EPA / Autor: JAMES ROSS

„U Novom Južnom Walesu bi mogli imati posljedice kakvima svjedočimo u Victoriji“, upozorio je. Preostale australske savezne države i teritoriji gotovo da nemaju novih slučajeva zaraze. 

Od početka pandemije u Australiji je zabilježeno više od 22 tisuća zaraženih, s 352 smrtna slučaja.