NA GRANICI BIH I SRBIJE

U akumulacijskom jezeru 396 posmrtnih ostataka

26.10.2010 u 20:03

Bionic
Reading

Forenzičari Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) i Povjerenstva za nestale Srbije pronašli su, u akumulacijskom jezeru Perućac u okolici Višegrada, na granici između dvije države, 396 ostataka kostiju, a pretpostavlja se kako će njihovom analizom biti utvrđena sudbina stotinjak osoba koje se i nakon svršetka rata vode kao nestale

Ravnatelj INO BiH Amor Mašović je na zajedničkoj konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu s predsjednikom srbijanskog povjerenstva Veljkom Odalovićem kazao kako je zajedničkim radom tijekom kolovoza i rujna nakon ispuštanja vode iz Perućca na obalama umjetnog jezera otkriven veliki broj posmrtnih ostataka.

'Često je riječ tek o jednoj kosti ili dijelu vilice', kazao je Mašović pojašnjavajući kako će se tek nakon temeljite analize DNK uzoraka moći govoriti o broju žrtava koje bi mogle biti identificirane.

Mašović je objasnio kako forenzičari drže da su pronađeni ostaci kostiju najmanje 97 osoba.

Kazao je kako očekuje da bi na kraju procesa identifikacije možda mogao biti potvrđen identitet i do 120 osoba koje se sada vode kao nestale.

INO BiH raspolaže informacijama kako su tijekom rata u BiH samo na području Višegrada nestale 824 osobe, a njihova sudbina do danas nije rasvijetljena.

Pretpostavlja se kako su brojni Bošnjaci koji su ubijeni na tom području bačeni u Drinu koja je njihova tijela odnijela u jezero Perućac.

Na srbijanskoj strani jezera pronađeni su ostaci jedanaest osoba.

'Već danas uzimaju se uzorci DNK', kazao je Veljko Odalović

Među ostacima otkrivenima u Perućcu su i oni koji pripadaju šestorici časnika vojske nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

Oni su bili pokopani na grobljima, no Drina i akumulacijsko jezero su ta grobišta oštetili i posmrtne ostatke povukli u vodu.