IVO JOSIPOVIĆ:

U Afganistan šaljemo još 29 instruktora

27.03.2010 u 16:34

Bionic
Reading

NATO iznimno cijeni hrvatski doprinos u misijama u kojima sudjeluje, posebice sudjelovanje u misiji za obuku afganistanskih snaga sigurnosti, gdje bi uskoro trebala poslati još 29 instruktora, istaknuo je glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen nakon svog prvog susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem

"Doista cijenim suradnju s Hrvatskom, koja je od samog početka pokazala privrženost našem Savezu. Mi cijenimo snažni hrvatski doprinos našoj misiji u Afganistanu. Na današnjem sastanku s predsjednikom postavio sam pitanje instruktorske misije u Afganistanu. Tražim od svih saveznika, uključujući i Hrvatsku da pridonesu toj misiji jer naš je cilj obučiti i educirati afganistanske vojnike i policiju da sami mogu preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje", rekao je Rasmussen, koji se s Josipovićem sastao na rubu Brussels foruma na kojima su se okupili ugledni političari, državnici i analitačari iz Sjeverne Amerike i Europe.

Predsjednik Josipović je rekao da je sada "pred Hrvatskim saborom prijedlog da se pošalje još 29 instruktora u Afganistan".

"To se doista cijeni kao velik hrvatski doprinos mirovnim misijama. Sve što se danas događa u Afganistanu jest priprema da se se sami Afganistanci osposobe da preuzmu sudbinu u svoje ruke. To je dio šire strategiji pomoći, ne samo u vojnom smislu, nego društvu u cjelini", rekao je Josipović.

Josipović je u subotu razgovarao i s direktorom Svjetske banke Robertom Zoellickom.

"Bio je to zanimljiv kratki susret tijekom kojeg smo razgovarali o stanju u hrvatskom gospodarstvu i projektima kojima Svjetska banka potpomaže reforme. Govorili smo konkretno o nekim projektima koji su vezani za reformu pravosuđa, posebice vezano za zemljišne knjige. Svjetska je banka zainteresirana da se ti projekti završe kvalitetnim rezultatom", rekao je Josipović.