NAKNADA RATNE ŠTETE

U 70 posto slučajeva žrtve su izgubile parnice protiv Hrvatske

21.10.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Brojni članovi obitelji žrtava ratnih zločina nisu dobili ni moralnu niti materijalnu zadovoljštinu, njihova patnja nije priznata, počinitelji zločina nisu kazneno odgovarali, a u 70 posto slučajeva ratne žrtve izgubile su parnice koje su pokrenule za naknadu štete protiv Republike Hrvatske, poručeno je s okruglog stola 'Reparacija civilnih žrtava rata' koji je u organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću 'Documenta', Građanskog odbora za ljudska prava te osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, održan danas u Zagrebu

'Documenta' će stoga kao prvu mjeru tražiti otpis parničnih troškova svim civilnim žrtvama koje su sudskim putem od države tražile odštetu za zločin počinjen u proteklom ratu, istaknula je voditeljica Documente Vesna Teršelič na skupu na kojemu su sudjelovali predstavnici institucija izvršne vlasti, pravosuđa, međunarodnih institucija i organizacija za ljudska prava.

Tražit će se i osnivanje fonda za obeštećenje svih žrtava rata te uspostava zakonodavnog okvira za pravedno rješavanje reparacije civilnim žrtvama rata koja nije riješena ni 20 godina nakon njegova početka, poručeno je sa skupa.

Govoreći o nedostatku primjerenog zakonskog rješenja, Teršelič je istaknula i nedostatak političke volje u prilog čemu, kako je rekla, govori i činjenica da se nijedan od pozvanih i najavljenih saborskih zastupnika (Vesna Pusić, Milorad Pupovac, Ivana Roksandić, Gordana Sobol) nije odazvao današnjem skupu.

Riječ je, dodala je, o pitanjima koja su trebala češće biti na dnevnom redu sadašnjeg saborskog saziva i vlade, a koja su nažalost ostavljena u naslijeđe idućem sazivu.

Politička volja za obeštećenje svih žrtava rata jamstvo je da se nešto slično neće ponoviti, istaknuo je potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac, ustvrdivši kako su sve dosadašnje inicijative da se donese primjereni zakon naišle na nepremostive prepreke.

Razlog tomu Uzelac vidi u strahu od javnosti, a rješenje u političkim vodstvima kojima neće upravljati strah od reakcija građana.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić osvrnuo se na današnje izglasavanje u Saboru zakona o ništetnosti, poručivši kako se bez regionalne suradnje "ne može suditi zločincima ni s jedne ni s druge strane".

"Doneseni zakon je sramota za Republiku Hrvatsku", rekao je Pusić, koji smatra da je riječ o političkom predizbornom spinu, koji će kao negativnu posljedicu imati prekid regionalne suradnje i onemogućavanje da se krivnje oslobode nevino optuženi.