SLAVONCI ŽELJNI POSLA

U 20 dana stiglo čak 1.000 zahtjeva za javne radove

28.03.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Na području Osječko-baranjske županije vlada veliko zanimanje za Vladine mjere aktivne politike zapošljavanja koje su pokrenute 6. ožujka i trajat će do kraja studenoga ili do iskorištenja predviđenih sredstava. Kako je naveo Miroslav Vanek, rukovoditelj Odsjeka mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje područne službe Osijek (HZZ-a), prigodom prvog predstavljanja Vladinih mjera u Osijeku koje je u utorak organizirala Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Osijek, u samo 20-ak dana podneseno je više od 1.000 zahtjeva koji se odnose na javne radove, otkriva Glas Slavonije

Javni radovi, kako je istaknuto, podrazumijevaju komunalne radove, radove iz područja socijalne skrbi kao što je briga o starijim osobama, rad s djecom s posebnim potrebama, područja kulturne baštine te drugo.

'Ponovno nije omogućeno da županije ili područja s najviše nezaposlenih povuku i najviše novca, a neke mjere ne mogu koristiti pojedini poslodavci koji su i inače generatori zapošljavanja, već samo jedinice lokalne samouprave', kazao je Sarić, te je dodao kako u HUP-u pozdravljaju Vladine mjere, ali i smatraju da treba omogućiti i privatnom sektoru da iskoristi više mjera.

'Najviše je zahtjeva dosada došlo od jedinica lokalne samouprave i udruga. Valja istaknuti da je Vlada RH za mjere aktivne politike zapošljavanja izdvojila 358 milijuna kuna, što je 27 posto više nego lani', izjavio je za Glas Slavonije Vanek te dodao kako im je cilj da se na području Osječko-baranjske županije uključi što više osoba u ove mjere.

Lani je putem Vladinih mjera bilo zaposleno više od 4.000 osoba u Osječko-baranjskoj županiji, za što je bilo izdvojeno oko 40 milijuna kuna.

Zapošljavanje putem javnih radova samo je jedna od 19 Vladinih mjera politike zapošljavanja, a jučer su u HUP-u predstavljene mjere za poslodavce, između ostalih, sufinanciranje zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlenih osoba, osoba iznad 50 godina života, osoba s invaliditetom.

Visina potpora se kreće, kako je rekao Vanek, od 9.700 do 81.000 kuna. Poslodavce je okupio HUP, kojem je u cilju, kako je naveo Ivan Sarić, pravni savjetnik osječkog ureda Hrvatske udruge poslodavaca, da poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije ponovno budu pri samom vrhu u korištenju mjera aktivne politike zapošljavanja i da budu upoznati i s pravima i obvezama koje kao korisnici tih mjera imaju.

Jedna od njih je i zadržavanje osobe koju zaposle putem sufinanciranja 12 mjeseci, kao i zadržavanje postojećeg broja zaposlenih. Rečeno je i da potpore ne mogu koristiti poslodavci koji neredovito isplaćuju plaće i doprinose ili pak plaće osiguravaju iz državnog proračuna.