NOVA AFERA

Tvrtki Bandićeva kuma 43.631 kunu po kvadratu stajališta

31.03.2009 u 09:31

Bionic
Reading

Pričama o 'uspješnom' poslovanju Zagreba i građevinske tvrtke Tigra, čiji je vlasnik Milan Penava kumski povezan s gradonačelnikom Bandićem, nikad kraja! Nakon gradnje kućice za zetovce na Črnomercu, obnove drvenog paviljona u Parku V. Nazora i gradnje spornih zahoda u Dubravi, tvrtka je lani rekonstruirala i tramvajsko stajalište na Gupčevoj zvijezdi, a posao je ponovo Gradu 'masno' naplatila

Cijena obnove stajališta bila je 1,5 milijuna kuna. Budući da je površina stajališta 34,7 četvornih metara, lako je izračunati da je Penava posao naplatio čak 43.631 kunu po kvadratu, što je po lanjskom tečaju oko 6.000 eura! Večernjakove sumnje da Tigra nije sama odradila posao, jer radi se o zaštićenom spomeniku, a ta građevinska tvrtka nema licencu za restauratorske radove, potvrdio je i direktor Penava, piše Večernji list

– Istina, posao sam povjerio kooperantima, ali neću vam reći kojima – kazao je Milan Penava. Sličan trik taj je građevinski poduzetnik već izveo kada je u pitanju bila obnova drvenog paviljona na Tuškancu. Za taj je posao vrijedan 2,1 milijun kuna Tigra angažirala obrtnika kojemu je dala 640.000 kuna, pa ispada da je Penavina tvrtka zaradila gotovo 1,5 milijuna kuna bez ikakve muke. Kakav je materijal koristio za obnovu tramvajskog stajališta koje je 1930. godine projektirao poznati arhitekt Zvonimir Kavurić, ako je cijena njegove nove nadstrešnice tako “paprena”, Milan Penava pak nije želio odgovoriti.

– Ne mogu komentirati cijenu, jer se vozim. Doviđenja! – kratko je poručio i spustio slušalicu. Nije Tigra imala posla samo s obnovom spomenika kulture na Gupčevoj zvijezdi, već su joj gradski oci povjerili i kompletno uređenje pješačke površine na tome stajalištu, što je pak porezne obveznike stajalo još 2,3 milijuna kuna. Oba posla Tigra je dobila na javnom natječaju, a Ured za graditeljstvo naveo je u obrazloženju da je ta tvrtka ponudila najpovoljniju cijenu.

Iako u dokumentu koji je u ožujku 2008. prihvatila Skupština stoji da je nadstrešnica stajala 1,5 milijuna kuna, iz Ureda za graditeljstvo u ponedjeljak su priopćili da je posao stajao 1,2 milijuna kuna. Na natječaj se, osim Tigre, dodali su, javila i tvrtka Hedom, no s kojom ponudom, nisu naveli. Na dosadašnjim poslovima zbog kojih se digla prašina Tigra je u godinu dana zaradila više od devet milijuna kuna. U svakoj od tih afera Kontrolni ured nije našao ništa sporno, no USKOK je pak od policije zatražio obradu.