VIVIANE REDING

Tvrtke moraju imati 30 posto menadžerica!

07.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding predlaže uvođenje ženske kvote za sve firme unutar EU. U intervjuu za njemačke novine Die Welt Reding je poslovnom svijetu ostavila vremena da ljeta da svoje najviše etaže oslobodi ženama, a ako se to ne dogodi da je potrebno uvesti zakonski obvezujuću kvotu

Unatoč brojnim područjima i djelatnostima u kojima su žene uspjele ostvariti veliki nivo ravnopravnost, poslovni svijet se mentalno nalazi i dalje u pedesetim stoljećima prošlog stoljeća. Uprave najmoćnijih tvrtki su ispunjene skoro pa isključivo muškarcima, koji već godinama obećavaju kako će se stvari promijeniti, ali se to ipak ne događa. Zbog toga je prošle godine njemačka ministrica rada Ursula von der Leyen zaprijetila uvođenjem ženske kvote koja bi se odnosila na uprave, no njemački je biznis uspio još jednom uvjeriti politiku kako će se više otvoriti za žene.

U međuvremenu je praznih obećanja dosta i povjerenici Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding, koja je najavila kako ozbiljno razmišlja o uvođenju ženske kvote na nivou Europske unije. 'Nisam velika obožavateljica zakonski određenih kvota, ali mi se sviđaju rezultati!', izjavila je Reding u intervjuu za njemačke novine Die Welt, najavivši kako će do ljeta pripremiti odgovarajući zakonski prijedlog. Reding se poziva na Francusku, koja je uvela žensku kvotu za vodeća mjesta u biznisu, te se može pohvaliti odličnim rezultatima, koji pokazuju da je zastupljenost žena u relativno kratkom roku skočila s 12 na 22 posto. Nasuprot tome, u državama u kojima firme nemaju zakonsku obavezu otvoriti svoje najviše ešalone ženama, statistike su i dalje poražavajuće, te je udio žena na menadžerskim mjestima između 12 i 14 posto.

Viviane Reding, koja je kao povjerenica za pravosuđe zadužena i za ravnopravnost spolova, također ističe da građani EU većinski podržavaju uvođenje ženske kvote, što pokazuju brojne ankete. Tako najnoviji Eurobarometar pokazuje da tri od četiri Europljanina podržava zakonsku odredbu po kojoj bi se ženama s jednakim kvalifikacijama omogućile jednake poslovne šanse koje muškarci uzimaju zdravo za gotovo. Reding pak predlaže da se do 2015. europske firme obavežu broj žena na vodećim mjestima povećati na 30 posto, a do 2020. godine na 40 posto.

Ipak, ne treba misliti kako će biti lagano uvesti žensku kvotu, čiji protivnici muškarci i dalje odlično čuvaju svoje stečene pozicije. Među prvim reakcijama na prijedlog Viviane Reding bila je ona bivšeg ministra trgovine Mervyna Davisa, koji je za Financial Times izjavio kako se firme same trebaju odlučiti za veće otvaranje prema ženama, dok je 'uvođenje kvote pogreška'. No, već se godinama napominje da će se poslovni svijet sam od sebe transformirati u manje mizoginu sredinu, što se još uvijek nije dogodilo. Dapače, situacija je poražavajuća, kako je pokazala nedavno objavljena studija koja je analizirala 200 najmoćnijih njemačkih firmi: u njihovim upravama može se naći tek 3 posto žena!