'tajna mreža'

Tvrtke koje su gradile sljemensku žičaru imaju nove vlasnike, jedan je bio osuđen zbog otmice

14.03.2021 u 11:13

Bionic
Reading

Tvrtku Munis prije 25 godina osnovao je Ranko Predović. Na potpisivanju ugovora za žičaru zastupao je GIP Pionir, koji je kao i Munis i Gradko bio dio Pimont grupe. Ta grupacija ugašena je 2019. piše u nedjelju Jutarnji list otkrivajući tajnu mrežu graditelja Bandićeve žičare

Na adresi na zagrebačkom Trnju prijavljene su tri tvrtke povezane s 41-godišnjim Aleksandrom Stefanovićem iz Beograda. Tog poduzetnika iz Srbije Jutarnji list pokušao je ovih dana pronaći jer je postao vlasnik i direktor poznate zagrebačke građevinske tvrtke koja je 2018. prijavila prihod od čak - 106 milijuna kuna (dobit od 3,1 milijun kuna).

Riječ je o tvrtki Munis d.o.o. koja je donedavno bila dio grupacije na čijem je čelu Radovan Predović, poduzetnik povezivan s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a čije su firme, među ostalim, rušile i gradile sljemensku žičaru. Srpski državljanin Stefanović je Munis, pak, preuzeo u ljeto 2019. i preimenovao ga u Aleks stan d.o.o. koji je, pak, zauzeo visoko četvrto mjesto na listi poreznih dužnika s dugom od 47,1 milijun kuna te mu je račun u blokadi više od 500 dana.

Prema posljednjem izvješću koje je predano 2018. godine, zapošljavala je 53 radnika. Financijsko izvješće za 2019. direktor Stefanović nije predao. Ta tvrtka je i dalje u sudskom registru prijavljena na staroj adresi Munisa. No, Munis nije jedina tvrtka iz Predovićeve grupacije koja je u zadnje vrijeme imala vrlo suspektnu promjenu vlasničke i upravljačke strukture.

Tvrtka Gradko, inače također vrlo ozbiljna građevinska tvrtka koja je gradila niz zgrada na području Zagreba, između ostaloga izvodila i radove na zgradi USKOK-a i DORH-a krajem 2016. godine, te uredno zapošljavala između 80 i 90 radnika, od rujna prošle godine u vlasništvu je izvjesnoga Vladana Mijuškovića iz Crne Gore. Sada se zove Mijušković gradnja d.o.o.

Dnevnik dodaje i da je Vladan Mijušković 2015. zajedno s još dvojicom supočinitelja oteo je i iznuđivao čovjeka radi 100.000 eura te je zbog toga pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.