BESPILOTNA TEHNOLOGIJA

Tvrtka u kojoj je nekoć radio ministar Krstičević opet nabavlja dronove za policiju

10.04.2018 u 17:42

Bionic
Reading

Tvrtka King ICT, čiji su poslovi s državom konstantno pod lupom javnosti zbog činjenice da je ministar obrane Damir Krstičević bio na menadžerskim pozicijama u toj tvrtki, za Ministarstvo unutarnjih poslova nabavit će bespilotne letjelice. Ugovor MUP-a i tvrtke King ICT sklopljen je ovih dana, a detalji su objavljeni u utorak u Oglasniku javne nabave

Vrijednost bespilotnih letjelica koje će King ICT isporučiti MUP-u iznosi 267 tisuća kuna s PDV-om. MUP je od njih i krajem studenog prošle godine kupio bespilotnu letjelicu za 48 tisuća kuna, kao i termovizijsku kameru za tu bespilotnu letjelicu, vrijednu 85 tisuća kuna. Tom je prilikom kupljena i antidronska puška, no drugog ponuđača.

Za razliku od posljednje javne nabave, kada je pristigla još jedna ponuda, tijekom one u studenom King ICT bio je jedini ponuđač.

Da se ova tvrtka u posljednje vrijeme intenzivno bacila na dronove, to nije tajna, no njihovo širenje posla u tom smjeru koincidiralo je s činjenicom da i država na više razina intenzivno nabavlja dronove, što za policijski nadzor granice, što za potrebe Ministarstva poljoprivrede.

  • +11
Dronovi Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upravo je na znatno težoj javnoj nabavi za Ministarstvo poljoprivrede tvrtka King ICT izgubila jer je njihova ponuda bila drugorangirana.

Na taj natječaj od 12 milijuna eura bez PDV-a izašli su s izraelskom tvrtkom Israeli Aerospace Industries, koja je s izraelskom vladom sudjelovala u pregovorima o prodaji njihovih rabljenih borbenih lovaca Hrvatskoj.

Tvrtka King ICT u više se navrata ograđivala od ikakve povezanosti s ministrom Krstičevićem, s obzirom na to da je on napustio tvrtku još prije nekoliko godina, a što se tiče suradnje s tvrtkom Israeli Aerospace Industries, ispada da je do nje došlo sasvim slučajno jer, kako su kazali, 'vrlo mali broj proizvođača besposadnih sustava nudi letjelice koje mogu tehnički i cjenovno zadovoljiti tražene zahtjeve'.