SNOVI PREDSJEDNIKA NJEMAČKE

'Tvornica ideja' novovjekog Goethea

02.07.2010 u 11:30

Bionic
Reading

U neoklasični dvorac Bellevue, koji se nalazi u samom centru Berlina, a inače je rezidencija njemačkog predsjednika, ovih se dana useljava Christian Wulff

Ovaj kršćanski demokrat i bivši premijer pokrajine Donja Saska, rođen 1959. godine, ima velike ambicije kao njemački predsjednik te najavljuje da će Bellevue biti 'tvornica ideja' u kojoj će okupljati umjetnike, znanstvenike i intelektualce kako bi svi zajedno Njemačku usmjerili prema boljoj budućnosti.

Predstavljajući takve ambiciozne planove Wulff se nije pokazao previše skromnim, stavljajući se odmah u društvo Friedriecha Velikog i Voltairea te Goethea i Alexandera von Humboldta, što mediji nisu propustili ironizirati. Iako je skoro svoj cijeli odrasli život u politici, Wulff iza sebe nema nikakvih velikih skandala i kontroverzi, no opreznost i bezbojnost koju mu mnogi zamjeraju na nadstranačkoj funkciji predsjednika bi trebale ipak dobro doći.

PRVA TETOVIRANA PRVA DAMA NJEMAČKE

Dašak suvremenosti će u njemačku visoku politiku svakako unijeti i Wulffova dvadesetak godina mlađa druga supruga Bettina, čijom su tetovažom na desnom ramenu tamošnji mediji već opsjednuti. Je li riječ o stiliziranoj ključanici u plamenu ili pak o botaničkom uzorku, još nije utvrđeno, no zaključak je da će Bettina Wulff biti najmlađa - i prva tetovirana - prva dama Njemačke, na što njezin suprug ponosno kaže: 'Pa čak i ako to nekome smeta, to nije problem, nego je kul!'


Christian Wulff se također ne planira previše odvajati od svog dvogodišnjeg sina Linusa, koji se već igra u očevim uredima, a Bellevue će redovito posjećivati i njegova djeca iz prvog braka. Nuklearna obitelj Wulff će sigurno biti nešto novo i zanimljivo u njemačkoj javnosti, čiji se konzervativniji dio još uvijek donekle drži tradicionalnih ideja o obitelji u kojoj tata radi, a mama odgaja djecu.

WULFF KAO APARATČIK MOĆI

Slijedom toga, jedan od prigovora na Wulffa iz redova CDU, kada je njegovu predsjedničku kandidaturu istaknula kancelarka Angela Merkel, jest da on nije dovoljno konzervativan, unatoč tome što je član Kršćanskih demokrata još od 1975. godine. Zato ga se u medijima opisuje kao produkt političkog sustava, odnosno aparatčika moći.

Wulff je svoj politički uspon započeo u podmlatku Kršćanskih demokrata, pa je u periodu od 1979. do 1983. bio član Izvršnog odbora Mladeži CDU, a 1986, nakon završavanja studija prava, započinje svoje djelovanje u lokalnoj politici Donje Saske, osvojivši mjestu u gradskom vijeću rodnog Osnabrücka. Prvi veliki politički neprijatelj s kojim se Wulff suočio bio je kasniji kancelar Gerhard Schröder, tadašnji pokrajinski premijer od kojega je mladi konzervativac dvaput izgubio na izborima (1994. i 1998).

Tek 2003. godine Wulff, doduše sada s uvjerljivom pobjedom od 48 posto osvojenih glasova, postaje pokrajinski premijer, pobijedivši u direktnom srazu trenutnog predsjednika Socijaldemokrata Sigmara Gabriela. Nakon toga se etablira i na saveznom nivou, kao jedan od unutarstranačkih konkurenata Angele Merkel.

ISPRAZNA NADANJA?

Njih je sve polako, ali sigurno Mutti - 'mamica', kako Merkel nazivaju zavidni i potčinjeni muškarci unutar CDU - neutralizirala na razne načine, od kojih je za Wulffa smislila najuspješniji. Naime, nakon što je prošli predsjednik naprasito podnio ostavku, Angela Merkel je u ime vladajuće koalicije Kršćanskih demokrata i Liberala nominirala Wulffa da bi zadovoljila unutarstranačke kritičare, a istovremeno se i najmoćnijeg među njima riješila, poslavši ga na funkciju bez konkretne političke moći.

Predsjednika Njemačke pak bira tzv. Savezna skupština, koja se sastoji od više od tisuću članova i koje imenuju parlamentarne stranke. Najjače predsjednikovo oružje su njegove riječi, glasi standardni opis predsjedničke funkcije, a Christian Wulff poznat je po tome da rijetko kada kaže išta vrijedno pamćenja, s obzirom na višedesetljetno iskustvo u politici.

Naravno, Wulff rijetko, osim u napadima samohvale, kaže nešto kontroverzno ili problematično, što mu mediji posebno zamjeraju, pa ne čudi da je ugledni lijevi tjednik Die Zeit komentirao kako je u vezi s Merkeličinim favoritom najzanimljivija stvar što prezime piše s dvostrukim 'f', uz ciničnu napomenu da ni to nije pretjerano zanimljivo.

POLITIČKA BLAMAŽA ANGELE MERKEL

Stoga ne čudi da je simpatije javnosti, što su potvrdile i brojne ankete, pokupio kandidat Socijaldemokrata i Zelenih Joachim Gauck, inače poznati borac za ljudska prava u DDR-u. Wulff je tako morao proći poniženje tri izborna kruga Savezne skupštine, iako u njoj Kršćanski demokrati i Liberali imaju jasnu većinu, te skupljati u svakom krugu po nekoliko glasova, da bi na kraju došao do 625, samo dva više nego što je potrebno za pobjedu.

No ta politička blamaža je ipak otišla više na račun Merkel i njezine posvađane, neuspješne koalicije kojoj se sada predviđa skori kraj. Što se novoizabranog njemačkog predsjednika tiče, nema sumnje da će Christian Wulff reprezentativno obavljati svoju funkciju, kao i sve prethodne.

Kako bi ostao u sjećanju kao jedan od velikih predsjednika, poput Richarda von Weizsackera ili Romana Herzoga (koji je, nota bene, 1994. godine također izabran tek u trećem krugu!), bit će dakle potrebno da Wulff nadiđe samoga sebe, prestane se držati pravila i konačno kaže nešto vrijedno pamćenja.