RAJA TRAŽI PRAVA

Tuzla: U revolucionarnom prosvjedu 20-ak ozlijeđenih

05.02.2014 u 19:16

  • +5

Pripadnici policije spriječili ulazak demonstranata u zgradu kantonalne vlade u Tuzli

Izvor: Anadolu / Autor: Anadolu

Bionic
Reading

Današnji prosvjedi u Tuzli stavljeni su pod kontrolu i uspostavljen je promet, javlja Klix.ba. Više stotina obespravljenih radnika, nezaposlenih i građana koji su se okupili preko Facebook grupe '50.000 ljudi na ulice za bolje sutra' izašlo je na ulice Tuzle, a prosvjed je prerastao u nerede te je ozlijeđeno 20-ak osoba

Prosvjede su, osim radnika i nezaposlenih osoba, jutros počeli i predstavnici sindikalnih organizacija tvornica Dita, Konjuh, Guming, Polihem i Poliolchem. Prosvjedi su počeli jutros pred zgradom Kantonalnog suda i Tužiteljstva, a nastavljeni pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona, koju su prosvjednici gađali kamenjem i jajima. Provalili su u zgradu, te je uslijedila intervencija Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK, a u sukobu je ozlijeđen i kamerman RTV Slon Branimir Pavičić, izvijestio je Klix.ba.

Svega nekoliko metara od ulaza u zgradu Vlade TK-a, prosvjednici su zapalili gume te kontejnerima blokirali prometnice. Nakon što su odbili zahtjev da mirno raziđu, policija je počela nasilno razbijati prosvjede.

'Udarali su sve redom. Udarili su i jednog momčića od 15 godina', kazao je predstavnik dioničara Polihema Sakib Kopić


Policija je uspjela deblokirati cestu pred Vladom, a ministri su u pratnji policije napustili zgradu - premijer na bočni izlaz. Predstavnik radnika Polihema Salih Kopić je rekao kako je uhićeno 12 radnika te tvrtke i 10-ak građana koji su im se pridružili.

Policija je uspjela nerede staviti pod kontrolu, a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić potvrdio je da je uhićeno 27 osoba.

'Ozlijeđeno je i pet policajaca, od toga dvojica teže', naveo je Šarić i dodao da je dosta službenih i privatnih vozila oštećeno.

Prema posljednjim informacijama, u Hitnu službu Doma zdravlja Tuzla do sada su primljene 23 osobe.

Više možete pročitati ovdje